زنگ ها همواره به عنوان بیماری های مهم گندم، دارای خسارت اقتصادی قابل توجهی در سطح جهان بوده اند و كشت ارقام مقاوم بهترین روش كنترل بیماری است. در پژوهش به منظور بررسی این پدیده، پنج جدایه زنگ قهوه ای، پنج جدایه زنگ زرد و پنج جدایه زنگ سیاه از مناطق مختلف كشور جمع آوری شد. واكنش 124 ژنوتیپ گندم ایران نسبت به این پانزده جدایه در مرحله گیاهچه ای در كرج و در سال زراعی 90-1389 در مرحله گیاه كامل نسبت به زنگ قهوه ای در مزرعه اهواز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد كه حدود 28 درصد ژنوتیپ ها نسبت به تمام جدایه های زنگ زرد، حدود 19 درصد نسبت به تمام جدایه های زنگ قهوه ای و تنها 5 درصد به جدایه های زنگ سیاه مقاوم بودند.
بر اساس واكنش رقم افلاك و لاین M-85-7 نسبت به جدایه های زنگ قهوه ای در مرحله گیاهچه ای و گیاه كامل به نظر می رسد این ژنوتیپ ها علاوه بر ژن Lr34 حامل ژن های مقاومت گیاه كامل دیگری نیز باشند.
لاین N-87-13 به تمام جدایه های سه بیماری مقاوم بود و لاین M-87-18 به تمام ده جدایه زنگ سیاه و زنگ قهوه ای مقاوم بود. در این پژوهش نه ژنوتیپ N-87-13، M-86-5، DM-79-2، DM-84-3، آرتا، دنا، بهار، سپاهان و سیوند به تمام جدایه های زنگ زرد و زنگ قهوه ای مورد بررسی و پنج ژنوتیپ به تمام جدایه های زنگ زرد و سیاه مقاوم بودند.
با توجه به مقدار AUDPC (سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری) محاسبه شده برای ارقام حامل ژن Lr34 تمام ارقامی كه در آن ها وجود ژن Lr34 با نشانگر مولكولی تایید شده بود (39 ژنوتیپ) نرخ آلودگی كمتری نسبت به ارقامی كه فاقد این ژن بودند داشتند. بر اساس واكنش رقم افلاك و لاین M-85-7 نسبت به جدایه های زنگ قهوه ای در مرحله گیاهچه ای و گیاه كامل به نظر می رسد این ژنوتیپ ها علاوه بر ژن Lr34 حامل ژن های مقاومت گیاه كامل دیگری نیز باشند.
منبع: سیدطه دادرضائی، فرزاد افشاری، مهران پاتپور، 1394، ارزیابی فنوتیپی مقاومت به زنگ ها در برخی ژنوتیپ های گندم ایران در شرایط گلخانه و مزرعه. فصلنامه به نژادی نهال و بذر، سال سی و یكم، شماره 3
No tags for this post.