رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با بیان اینکه در حال حاضر 72 درصد از ایرانیان مقیم خارج که در مراکز علمی و تحقیقاتی فعالیت دارند اعلام آمادگی برای همکاری با ایران را داشتهاند ما باید این استعدادها را جذب کنیم، از طرفی باید تلاش کنیم که استعدادها را قبل از تولد و همچنین در بین کودکان پرورش داده و استعدادها را شناسایی و هدایت کنیم.
به گزارش ایسنا ، نصرتالله ضرغام در نشستی با اعضا هیات علمی دانشگاه بینالملل امام خمینی (ره) که صبح امروز در سالن آمفی تئاتر دانشکده فنی و مهندسی این دانشگاه برگزار شد به تشریح تسهیلات صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور پرداخت.
وی گفت: صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور به عنوان یک مرکز استراتژیک در زمینه علمی و فناوری طی یک دهه فعالیت خود در زمینه حمایت از پژوهشگران و فناوران خدمات گستردهای ارائه کرده است که پایه این بنیاد در سال 1382 و با ریاست دکتر محمد فرهادی (وزیر فعلی علوم ) آغاز شد.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور افزود: این صندوق دارای ساختاری پویا است و ما تلاش میکنیم آن را توسعه دهیم، اما برای توسعه باید از تمام ظرفیتهای علمی و انسانی کشور استفاده و از طرحهای پژوهشی در راستای حرکت شتابان به سوی توسعه علم قدم برداریم.
وی خاطرنشان کرد: برای تحقق این امر باید به سمت بینالمللی شدن دانشگاهها حرکت کنیم در این میان باید توجه داشته باشیم که صرفا به جذب دانشجوی خارجی نپردازیم بلکه برنامهریزی جهت جذب استعدادها و افراد مناسب در جهت توسعه علم داشته باشیم.
ضرغام ادامه داد: در حال حاضر 72 درصد ایرانیان مقیم خارج که در مراکز علمی و تحقیقاتی فعالیت دارند اعلام آمادگی برای همکاری با ایران را داشتهاند ما باید این استعدادها را جذب کنیم، از طرفی باید تلاش کنیم که استعدادها را قبل از تولد و همچنین در بین کودکان پرورش دهیم و استعدادها را شناسایی و هدایت کنیم.
وی تاکید کرد: تربیت نیروی انسانی باید براساس تقاضای اقتصادی و اجتماعی و همراه با نگاه به نیازهای منطقه و ساختار کشور باشد که در گذشته جهت آموزش عمومی در زمینههای مختلف و اعطا تاییدیه آموزشی به عنوان پیام نور در دستور کار قرار گرفت.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور خاطرنشان کرد: دانشگاه پیام نور بر آموزش توسط 3 عنصر media، خودآموز و کلاس رفع اشکال بنا شد و تعداد مراکز مورد نیاز پیشبینی شد اما دولت وقت بدون برنامهریزی و در نظر گرفتن موارد مذکور میزان این دانشگاهها را افزایش داد که نتیجه آن کاهش کیفیت آموزشی بود.
وی گفت: یکی دیگر از مسائل مطرح در کشور مساله استخدام است که امروزه بیشتر استخدامها در دولت و توسط مدرک صورت میگیرد این در حالی است که زمانی ما موفق میشویم که بیشترین استخدامها در بخش خصوص صورت بگیرد که این امر در اصل 44 در بخش کوچکسازی دولت درحال انجام است.
ضرغام تصریح کرد: ایجاد مرکز نوآوری، ایجاد مرکز مجازی بازار پژوهش و توسعه و تقویت کرسیهای پژوهش و ثبت اختراعات از جمله اقدامات موثر از سوی صندوق است. در مرکز نوآوری، پژوهشگرانی که صاحب یافته پژوهشی و یا ایده خلاقانه باشند، می توانند در کنار یک صاحب صنعت، یافته یا ایده خود را تبدیل به تولید محصول کنند و نیاز کشور از بابت محصولات دانش بنیان را مرتفع سازند.
وی یادآور شد: آمریکا سیاست جذب استعدادهای برجسته دیگر کشورها را بعد از جنگ جهانی دوم پایه گذاری کرد و تصمیم گرفت که تعداد دانشمندانش را زیاد کرده و تحقیقات را توسعه بدهد، هم اکنون 37 درصد از داراییهای فکری دنیا را آمریکا دارد چرا که به این نتیجه رسیدهاند که کشورهایی که از دارایی فکری بیشتری برخوردار باشند، توسعه اقتصادی بیشتری نیز خواهند داشت.
صاحبان کرسیهای پژوهشی تا 10 سال حمایت میشوند
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور ادامه داد: یکی از فعالیتهایی که در صندوق با استفاده از تجربه علمی کشور کانادا انجام دادیم ایجاد و تقویت کرسیهای پژوهشی است که طی آن اساتید برجسته ایرانی در داخل یا خارج از کشور یا تیمهای تحقیقاتی که دارای برنامه راهبردی درجهت رفع معضلات کشور باشند، شناسایی و تا 10 سال مورد حمایت قرار میگیرند.
وی افزود: تاکنون 30 کرسی داشتهایم که موفق عمل کردهاند، صاحبان کرسی پژوهشی به مدت دو دوره پنج ساله از حمایتهای صندوق برخوردار میشوند که البته برای پنج سال دوم یک همکار بینالمللی که میتواند فرد خارجی باشد یا ایرانیان مقیم خارج را معرفی کند.
ضرغام گفت: در این مدت افرادی که از دانشگاه معتبر فارغالتحصیل شدند پس از گذراندن پروسه جذب میتوانند پسا دکتری دریافت کنند و کارهای پژوهشی را برعهده بگیرند که طی آن حقوق یک تا دو سال این محققان از سوی صندوق پرداخت میشود البته مزیت این کرسیها فقط اعتبار مالی نیست بلکه جایگاه علمی آن است. در واقع پسا دکتری و پروژه فقط منابع مالی از ما دریافت نمیکند بلکه شان و جایگاه علمی نیز از این صندوق دریافت خواهد کرد.
وی یادآور شد: در زمینه طرحهای پژوهشی کمبود منابع نداریم و درصد بالایی از منابع موجود جذب حمایت از طرحهای پژوهشی میشود، در برنامه ششم نیز درصدد افزایش این منابع هستیم به طوری که سالانه معادل ریالی 250 میلیون دلار به بودجه اضافه میشود.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور خاطرنشان کرد: پروژههای تحول آفرین در کشور که تاثیرگذار باشد از حمایت بیشتری برخوردار میشوند، در این میان دانشگاههای کشور برای برخورداری از این منابع باید طرحهای بیشتری ارائه دهند.
وی ادامه داد: در سال گذشته دانشگاه شیراز یک طرح و دانشگاه تهران 63 طرح ارائه داد که این میزان نشاندهنده فعالیت کم استانهای دیگر در این زمینه است دانشگاههای استان قزوین نیز 11 طرح ارائه دارند که با توجه به وضعیت موجود باید از ظرفیت بیشتری استفاده کنند.
ضرغام اضافه کرد: برای بررسی و اجرای طرحهای پژوهشی تاکنون 15 کارگروه در زمینههای مختلفی از قبیل آلایندههای زیست محیطی، تغییرات اقلیمی، علوم اقتصادی، علوم انسانی، علوم اجتماعی هنر و علوم اسلامی برگزار شده است که رؤسای دانشگاههای کشور برای بهرهمندی از این کارگروهها باید اساتید مطرح خود را معرفی کنند.
وی افزود: درصورتی که اساتید امکان حضور در کارگروه را نداشته باشند در آینده نزدیک این جلسات به صورت ویدئو کنفرانس برگزار میشود تا اساتید بتوانند به نحو احسن از کارگروهها استفاده کنند.
تامین هزینه ثبت اختراع خارج از کشور توسط صندوق حمایت از پژوهشگران
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور خاطرنشان کرد: ثروت هر ملتی، علم و ایمان آن ملت است باید از ظرفیتها و توان علمی محققان و دانشمندان خود به خوبی استفاده کنیم که حمایت از ثبت اختراع در خارج از کشور یکی از این موارد است.
ضرغام یادآور شد: در کشور سالانه 10 هزار و 500 اختراع ثبت میشود در این میان صندوق از اختراعاتی که قابلیت ثبت در خارج از کشور را دارد حمایت و بخشی از هزینه را پرداخت میکند. هزینه پرداختی جهت ثبت اختراع در خارج از کشور 7 تا 12 هزار دلار است.
No tags for this post.