محسن سلیمانی روزبهانی در گفت و گو با ایرنا افزود: تالاب زریوار جزو تالاب هایی است که نسبت به سایر تالاب های کشور در شرایط نسبتا بهتری قرار دارد از این رو در تلاشیم تا در کنوانسیون بین المللی رامسر به ثبت برسد.کنوانسیون رامسر مربوط به تالاب های مهم بین المللی به ویژه تالاب های زیستگاه پرندگان آبزی است که پیمانی بین المللی برای حفاظت از تالاب ها و حیوانان و گیاهان وابسته به آنها است که در سال ۱۹۷۱ میلادی در شهر رامسر به تصویب رسید.در ابتدا این معاهده به امضای نمایندگان ۱۸ کشور شرکت کننده رسید، اما امروزه ۱۶۹ کشور جهان عضو این پیمان هستند.
وی با بیان اینکه تالاب زریوار دارای وسعتی حدود 10 هزار هکتار است گفت: زمانی که تالاب زریوار در فهرست جهانی رامسر به ثبت برسد بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
سلیمانی درباره برنامه مدیریت جامع تالاب زریوار توضیح داد: برنامه مدیریت این تالاب از یک سال و نیم گذشته آغاز شد و تاکنون چهارکارگاه در راستای بررسی وضعیت تالاب، اهداف راهبردی، اقدامات اولویت دار و نقشه های زون بندی تالاب با مشارکت مردم و نمایندگان استانی برگزار شد.
وی گفت: تهیه نقشه های زون بندی تالاب مهمترین بخش این برنامه ها بود که در آن مکان های حساسیت دار و جاهایی که از حساسیت کمتری برخوردار هستند و اینکه چه بخش هایی از تالاب می تواند توسعه یابد ، مشخص می شود.
سلیمانی اظهار کرد: توسعه شهر مریوان در حاشیه تالاب، ورود پساب ها و آلاینده ها، توسعه زمین های کشاورزی در اطراف تالاب و گسترش بی رویه تورسیم که اگر مدیریت نشود در آینده مشکلات زیادی به وجود خواهد آورد ، برخی از تهدیدات تالاب زریوار است.
وی گفت: قطعا با توسعه زمین های کشاورزی نیاز به آب برای آبیاری مزارع بیشتر می شود بنابراین منابع آبی که اکنون به تالاب سرازیر می شود و هم منابع زیر زمینی مورد تهدید قرار خواهند گرفت.
وی افزود: اکنون تمام اقدامات و کارهای برنامه مدیریت جامع تالاب انجام شده و تا دو ماه آینده نهایی و برای تصویب آماده می شود که با تصویب برنامه تالاب زریوار در مجموع تعداد تالاب های دارای برنامه مدیریت کشور به 6 تالاب می رسد.
سلیمانی ادامه داد: اکنون تالاب های ارومیه بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی، پریشان فارس، شادگان خوزستان، قوری گل و قره قشلاق آذربایجان شرقی برنامه جامع مدیریت دارند و برنامه مدیریت 7 تالاب هامون سیستان و بلوچستان، زریوار کردستان، حله بوشهر، چغاخورچهارمحال و بختیاری، میقان مرکزی، حرای میناب و مجموعه تالاب های آلاگل، آلما گل و آجی گل استان گلستان در دست تهیه است.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران گفت: اکنون برنامه مدیریت چهارتالاب هامون، زریوار، حله و چغاخور به مراحل نهایی رسیده اند و به زودی تصویب می شوند ، بقیه تالاب ها هم در دست اجرا هستند.
وی تاکید کرد: تهیه برنامه مدیریت تالاب ها با حضور تمام ذینفعان و مشارکت مجامع محلی انجام می شود زیرا تا زمانی که اهالی منطقه تالابی به اهمیت حفاظت از تالاب پی نبرند حفاظت و بقای آن غیر ممکن و یا بسیار دشوار خواهد بود.
تالاب زریوار
تالاب آب شیرین زریوار در فاصله ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان، در استان کردستان ایران و از مکان های دیدنی و گردشگری این استان است. آب تالاب شیرین است و از تعدادی چشمه کف جوش و بارش تامین می شود. در بیشتر زمستان ها سطح دریاچه کاملا یخ می بندد.
وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداکثر عمق آن 5.5 متر است.
تالاب زریوار یکی از منحصر به فردترین دریاچه های آب شیرین در جهان به شمار می رود و تمام شرایط جامع یک تالاب بین المللی را داراست.