عضو کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه علیرغم تاکید فراوان منابع اسلامی بر حفظ محیط زیست، بهای لازم به این مقوله داده نشده است، گفت: باید از زاویه منابع اسلامی به این موضوع نگریسته شود و بازخوانی و قرائت جدیدی متناسب با جهان امروز صورت پذیرد.
حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی روز جمعه در افتتاحیه اولین کنگره بین المللی صلح سبز اظهار داشت: ابلاغیه اخیر مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست، نشان از گستردگی و وسعت مباحث این حوزه دارد که باید با توجه بیشتری به آن پرداخت.
رییس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء با یادآوری اینکه مساله محیط زیست از دو منظر، قابل طرح و بررسی است، خاطرنشان کرد: دیدگاه اول، تلقی امروزی جهان نسبت به محیط زیست است که با تکیه بر انسان محوری و اومانیسم، انسان را شایسته بهترین نوع حیات به لحاظ حیات طبیعی، بهداشت، سلامت، طولانی زیستن و زندگی بدون دغدغه می داند.
جوادی آملی ادامه داد: در این دیدگاه، انسان باید از مواهب طبیعت بهره ببرد و این موهبت الهی را برای نسل های آینده به میراث بگذارد که به نوبه خود امری ارزشمند است.
وی تصریح کرد: انس با طبیعت یکی از بهترین مسیرهایی است که صلح جویی را فراهم می آورد و انسانی که به صلح و دنیای بدون خشونت و جنگ می اندیشد بدون تردید، زمین و آب و هوای خوب و سالم می خواهد.
جوادی آملی بیان داشت: پیشنهاد خوبی است که از طریق انس با طبیعت، مسیر صلح را هموار کنیم و از جنگ و قتل و غارت و هلاک نسل ها بپرهیزیم و البته ادیان الهی عموما و اسلام خصوصا به این صلح و سلامت انسانی و بهره گیری ازمواهب طبیعی توصیه کرده است و از آنجا که صلح، مبنای حیات و زندگی است، تمام تلاش ها در این حوزه، ستودنی است.
وی افزود: تلقی جهانی از محیط زیست که امروزه طبیعت گرایان و علاقمندان به آب، خاک و هوا و حیوانات انجام می دهد امری شایسته است و عقلانیت و فطرت انسان هم بر آن اقتضا می کند.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: جهان به مساله محیط زیست از منظر دیگری می نگرد، اما ایران اسلامی با پیشینه تمدنی و فرهنگ غنی اش می تواند در همین سطح و همین فصل از بررسی محیط زیست موثر باشد و باید بتواند یک ارزش افزوده علمی و عملی به حوزه محیط زیست بیفزاید.
به گفته وی با وجود دانشمندان و اندیشمندان بزرگی که در حوزه محیط زیست ایران فعال هستند و با اندوخته خوبی که دارند، این افراد می توانند کنشگر جدی در سطح محیط زیست جهانی باشند، یک تعامل سازنده و به نفع جامعه جهانی و بشری برقرار کنند و تحقق این امر می تواند زمینه صلح جهانی را بیش از پیش فراهم کند که ما متاسفانه در این زمینه ضعف داریم.
وی همچنین خواستار ایجاد فرصت ارتباط و گفت وگو و مناسبات سالم تر و موثرتر از جایگاه علم و عمل و اندیشه و انگیزه در عرصه جهانی برای فعالان محیط زیست کشورمان شد.
جوادی آملی در تشریح دومین دیدگاهی که می توان از زاویه آن به محیط زیست نگریست نیز توضیح داد: نگاه خدای عالم و انبیایی که از خدا سخن می گویند نسبت به زمین و زمان، نسبت به نگاه انسان گرایی، متفاوت است.
وی خاطرنشان کرد: اگر انسان گرایی را اصل قرار دهیم طبیعت و زمین و زمان برای ما معنای دیگری دارد که براساس آن ما باید از مواهب طبیعت بهره ببریم و در حفظ و پاسداشت آن بکوشیم که این حداکثر چیزی است که از انسان گرایی و اومانیسم به دست می آید و محیط زیست جهان بر پایه این مبنای فکری است.
جوادی آملی ضمن مثبت دانستن نگاه رایج جهانی درباره حفاظت از محیط زیست، گفت: دیدگاهی که بر مبنای تفکر فلسفی و توحیدی شکل می گیرد به مساله زمین و زمان، اهمیت مضاعفی می بخشد و جلوه های دیگری از آن را به ما می نمایاند.
وی تصریح کرد: آن جلوه برتری که می شود براساس و مبنای اصالت توحید به طبیعت نگریست، هدیه ای است که از طرف ایران اسلامی باید به جهان ارمغان و هدیه داده شود.
رییس بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء افزود: دین، حکما و اندیشمندان اصیل ایرانی ما نگرش مبتنی بر حکمت، قرآن و عرفان درباره زمین و زمان داشته اند و این می تواند تحفه ایران اسلامی از نظام اسلامی برای جهان باشد که برپایه این نگرش، ما باید طبیعت را در خدمت فطرت بگیریم و با فطرت، طبیعت را ساماندهی کنیم.
وی تاکید کرد: محیط زیستی که بر مبنای این دیدگاه شکل می گیرد تازه است، زیرا دین، طبیعت را با فطرت می آمیزد، جلوه های فطری را در انسان می شکوفاند و جنبه های توحیدی را زنده می کند، اما جهان از این نوع از معرفت نسبت به محیط زیست، غافل است.
اولین کنگره بین المللی صلح سبز با رویکرد جهان بدون خشونت، از راه آشتی با طبیعت در مرکز همایش های بین المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درحال برگزاری است.
به گزارش ایرنا، برنامه های این کنگره یک روزه در قالب نشست های تخصصی و کارگاه های آموزشی ادامه خواهد یافت.