جایگزین کردن ابزارها در فضا کار چندان ساده ای نیست، اما در ماموریتهای فضایی طولانیمدت فضانوردان باید بتوانند از چند منبع معمولی که در دسترسشان قرار دارد، برای ایجاد ابزارهای مورد نیاز خود استفاده کنند و اکنون محققان برای حل این مشکل به زیستشناسی روی آوردهاند.
گروهی از محققان دانشگاههای براون و استنفورد زیر نظر مرکز تحقیقاتی ناسا از باکتری اشرشیا کولای برای تولید ورقههای صاف پلاستیکی استفاده کردهاند که قابلیت انعطاف داشته و میتواند به شکل ابزارهای مختلف درآید. این ورقهها، در تامین ابزارهای مورد نیاز فضانوردان کاربردهای زیادی خواهند داشت.
محققان ابتدا باید کشف میکردند که کدام نوع پلاستیک با هدف آنها همخوانی دارد. آنها بعد از ذوب کردن انواع پلاستیک در لامپهای حرارتی و آزمایش ترکیب شیمیایی آنها دریافتند که پلیاستیرن بهترین گزینه برای پیچ خوردن و شکل گرفتن است و پلیمر (p(3HB نیز به دلیل تجزیهپذیری، گزینه مطلوبی محسوب میشود. آنها سپس راهی برای دستکاری ژنتیکی باکتری ایکولای پیدا کردند تا آنزیمها و پروتئینهای مورد نیاز برای تولید ورقههای پلاستیکی را تولید کنند.
برای ایجاد خاصیت شکلپذیری در پلاستیکها، آنها دو راه مختلف را مورد آزمایش قرار دادند. ابتدا خطوط تیرهای بر روی پلاستیک ایجاد کردند. وقتی این پلاستیکها زیر نور مادون قرمز قرار میگرفت خطوط تیره، گرما را با سادگی بیشتری جذب کرده و سریعتر ذوب میشدند. آنها همچنین اسپورهای نوعی باکتری به نام باسیلوس را روی قسمتهایی که میخواستند خم کنند، گذاشتند. اسپورهای باسیلوس در سطوح رطوبتی مختلف رشد میکردند و پلاستیک را به شکل دلخواه در میآوردند.
به گزارش ایسنا ، در آزمایشهای اولیه، محققان توانستند نمونههایی از چندین ابزار اوریگامی ساده بسازند. اما در نظر دارند که در آینده ساختارهای بزرگ قابل انعطافی همچون آینههای تلسکوپی و پنلهای خورشیدی را با کمک این نوع پلاستیک ایجاد کنند.
No tags for this post.