نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

استفاده از پوست پسته در صنعت

سیناپرس:شهرام فدائیان، مخترع دامغانی تولید تانن از پوست پسته با بیان اینکه طبق آمار موجود در حال حاضر مقدار ضایعات پسته در ایران در هر فصل در حدود 135 هزارتن است،گفت: از این مقدار حدود 80 درصد پسته را پوست یعنی 108 هزارتن (پوست نرم پسته) تشکیل می دهد! و نکته ای که در این بین از همه جالب تر است، استفاده تنها 2 درصد از این ثروت آن هم برای تهیه مربا ، ترشی و…است.

وی افزود: پوست نرم پسته بسیار سریع الفساد است و در عرض 24 تا 48 ساعت کپک می زند. این کپک نیز تولید زهرابه ای به نام افلاتوکسین می کند که بسیار مضر است. کشاورزان نیز ناچارند برای دوری از معضلات این پوسته ها آن را به سرعت دور بریزند و برای دفع آن باید هزینه زیادی هم کنند.

فدائیان با اشاره به طرح تولید تانن از پوست پسته به عنوان راحل این معضل و تبدیل این ضایعات به محصولاتی اقتصادی تصریح کرد: اختراع تولید تانن از پوست پسته، پوسته پسته را به دو محصول با ارزش تجاری بالا (تانن صنعتی و مکمل خوراک دام و طیور) تبدیل کرده و معضل ضایعات پسته را حل کرده است. تانن نوعی عصاره گیاهی است که در گیاهان مختلف موجود است و در صنایعی نظیر رنگرزی طبیعی، صنعت چرم،داروسازی و صنعت نفت کاربردهای وسیعی دارد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر تفاله باقیمانده از پوست پسته تانن گیری شده ،بسیار مغذی است و مکمل بسیار مناسبی برای خوراک دام و طیور محسوب می شود.

فدائیان تاکید کرد: در حدود 10 درصد وزن پوست پسته حاوی تانن است. هر سه کیلو پوست پسته تازه تبدیل به یک کیلو پوست پسته خشک شده و برای مدت طولانی قابل نگهداری است.در صورتی که واحد یا واحدهایی اقدام به تولید تانن از پوست پسته کنند،خوراک آنها به راحتی قابل نگهداری و استفاده در طول سال است. در حالیکه پوست پسته یک ضایعات دور ریز است و از پای دستگاه های پسته پوست کنی در سطح کشور جمع شده و دفع می شود.

وی خاطرنشان کرد: از آنجائیکه استفاده کنندگان نهایی از تانن پوست پسته صنایع مختلفی هستند،بنابراین این محصول دارای مزیت تولید خواهد بود.به عنوان مثال از این محصول در رنگرزی ( آزمایشگاه جابر بن حیان دامغان توسط کارشناس رنگرزی فرش) استفاده شد و نتیجه آن ارائه طیف های مختلف رنگ از آن بود همچنین از محصول در چرمسازی(آزمایش در چرم شهرورامین تولیدی فخیم) استفاده شد که نتایج بسیار مطلوبی به دست آمد.

 فدائیان یادآورد شد: متاسفانه در حال حاضر یک محصول مشابه با نام جوهر مازو (استحصال شده از پوسته بلوط) تماما به آلمان و با قیمت هر کیلو 40000 تومان صادر می شود و به مصرف تولید اسید تانیک در داروسازی می رسد.بنابراین به نظر می رسد سرمایه گذاری در تولید این محصول،یک سرمایه گذاری موفق است که در کوتاهترین زمان سرمایه اولیه را مستهلک می سازد.

آنالیز پوست پسته تانن گیری شده

نوع ماده مغذی

مقدار

پروتئین ( درصد )

11

فیبر ( درصد)

15

خاکستر- Ash ( درصد )

12

ماده خشک – DM  ( درصد )

33

عصاره فاقد ازت ( درصد )

5/55

چربی ( درصد )

6

انرژی ( کیلوکالری در کیلوگرم )

4425

 

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل