دکتر جبرئیل نوکنده روز سه شنبه در پنجمین همایش موزه علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران که با شعار «جامعه پایدار و جایگاه موزه ها در ترویج علم سبز» در حال برگزاری است، اظهار کرد: چشم انداز موزه ها با گذر از مفاهیم اولیه و اهداف پیشین، رو به سوی ارزش های اجتماعی و نقش آفرینی در عرصه های گوناگون جامعه دارد. وی ادامه داد: با نگاهی به سیر تکاملی موزه ها مشخص می شود که این نهاد فرهنگی راهگشای بحران ها و چالش هایی همچون فقر، جنگ، نسل کشی، تبعیض نژادی، افراط گرایی، تروریسم و آلودگی های زیست محیطی است که بشر امروز با آن دست و پنجه نرم می کند.
نوکنده با اشاره به اینکه موزه ها نقش اجتماعی خود را در دو قالب یادآوری و پیشگیری انجام می دهند، گفت: موزه ها با گردآوری و ارایه آثار انسان و محیط زیست، به امر یادآوری و تذکر می پردازند.
رییس موزه ملی ایران ادامه داد: موزه ها امر پیشگیری را سرلوحه خود قرار می دهند تا آنچه که ارزش های بشری و زیست محیطی جوامع امروزی را تهدید می کند، برطرف سازند.
وی خاطرنشان کرد: امر پیشگیری رابطه مستقیم با آموزش دارد و این امر موزه ها را توانا می سازد تا با بحران های ناخواسته که بر جامعه تحمیل شده است، به مقابله برخیزند.
نوکنده خاطرنشان کرد: موزه ملی ایران با دارابودن مجموعه های غنی از دستاوردهای بشری از دوران پارینه سنگی تا صد سال اخیر نسبت به چالش های زیست محیطی مسوولیت پذیر بوده و تلاش دارد در برنامه های آتی در مسیر توسعه پایدار، آموزش مستمر و پژوهش های بنیادین به منظور یادآوری و پیشگیری از این داشته های باارزش بهره برد.
رییس موزه ملی ایران خاطرنشان کرد: مروری بر تاریخچه روابط انسان و محیط زیست نشان می دهد که تا پیش از سده های اخیر معمولا تعادل بین جمعیت های انسانی و حیات وحش وجود داشته است؛ هرچند در کنار عوامل طبیعی، شکار و استفاده از مراتع توسط دامپروران تا حدی در جمعیت های جانوری و تراکنش آنها تاثیر داشته است.
نوکنده ادامه داد: زمین هیچ گاه در معرض چنین خطر جدی که در حال حاضر شاهد آن هستیم، نبوده است؛ خبرهای دردناک از نابودی گونه های منحصربه فرد محیط زیستی که هر روز بیش از پیش شاهد آن هستیم، زنگ خطری برای همگی ماست که تلاش کنیم با افزایش آگاهی عمومی از اهمیت این میراث طبیعی و فرهنگی شکننده، گامی در راستای حفظ آنها برداریم.