فرهاد دبیری روز دوشنبه در حاشیه بازدید از موزه تاریخ طبیعی ارومیه در گفت و گو با ایرنا افزود: تشکیل ستاد ویژه احیای دریاچه و کارگروه های ویژه در این زمینه بیانگر اهتمام دولت به احیای دریاچه بوده که نیازمند تعامل همه دستگاه های مرتبط است.
وی اظهار کرد: در این زمینه تا مشکلات موجود رفع نشود، احیای دریاچه ارومیه در حد حرف باقی می ماند و تحقق این امر نیازمند تعیین تکلیف چاه های غیرمجاز در منطقه، مساله تغییر الگوی کشت و کشاورزی در حوضه آبریز است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست بیان کرد: مدیریت اعمال شده بر منابع آب در گذشته تاثیر بسیار مهمی در خشک شدن دریاچه ارومیه داشته و تغییر اقلیم را نیز نمی توان بی تاثیر دانست.
دبیری درباره حفاظت از پرندگان در کشور نیز اظهار کرد: دو نوع از پرندگان مهاجر و بومی در کشور زیست می کنند و ایران به خاطر واقع شدن در کریدور مهاجرتی پرندگان از زیستگاه های مهم منطقه محسوب می شود.
وی گفت: کشورها طبق کنوانسیون 1979 بن موظف به حفاظت از پرندگان هستند و تعهداتی دارند که باید به آنها عمل کنند و ما نیز به این تعهدات پایبندیم.
وی اضافه کرد: مساله احیای تالاب ها و مدیریت زیست بومی به ویژه زیست بومهای شکننده و حساس و آسیب پذیر جزو احکام قانونی پیشنهادی ما در برنامه ششم توسعه بوده است.
دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان از 18 سال گذشته رو به خشک شدن نهاده است.
بر اساس اظهارات کارشناسان محیط زیست با توجه به اهمیت زیست محیطی دریاچه ارومیه و نقش آن در تلطیف هوا، خشک شدن این پهنه آبی مخاطرات زیست محیطی زیادی را برای استان های ساحلی و برای ایران و حتی کشورهای همجوار خواهد داشت.
بر جای ماندن 10 میلیارد تن نمک خطر بالقوه ای است که در صورت انتشار به صورت ریزگردها، می تواند زندگی انسان ها، حیوانات و کشاورزی کشور تا شعاع 500 کیلومتری را دچار اختلال های شدید کند.
هم اکنون با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید طرح های 26 گانه مصوب و امیدبخشی در حال اجراست که توانسته تا حدی در مسیر نجات بخشی دریاچه ارومیه مفید واقع شود.