بررسی نقش یک نوع پروتئین در باروری مردان
یکی از علل برجسته ناباروری در مردان تحرک پایین اسپرم است. سلول جنسی نر یا اسپرم از سه بخش (سر که حاوی هسته سلول است)، (گردن)و (دم) تشکیل شده است. گردن، سر را به دم اسپرم متصل می کند و دم وسیله حرکتی اسپرم است.
دم اسپرم ساختاری بلند، متشکل از پروتئین های ساختاری از جمله «توبولین» است. «توبولین ها» به شکل واحدهای ساختاری کوچک، مثل اجزاd یک پلیمر به هم متصل شده و ساختار لوله مانندی به نام «میکرو توبول» یا «ریز لوله» را ایجاد می کنند که واحد ساختمانی اصلی دم اسپرم است.
حرکت اسپرم مربوط به دم آن است و اگر نقصی در این حرکت دیده می شود ناشی از نقص در ساختار پروتئین های سازنده دم است. شناخت این نقایص گام بلندی در درمان مردانی است که به علت تحرک پایین اسپرم نابارور هستند.
پروژه تحقیقاتی که در رشته جنین شناسی جایزه تحقیقاتی رویان را در بخش بین المللی کسب کرده است به بررسی و مقایسه ساختار پروتئين های دم اسپرم در مردان سالم و مردان دارای اسپرم کم تحرک پرداخته است.
محققین این پژوهش دریافتند که در مردان طبیعی و مبتلایان به کم تحرکی اسپرم زیرگونه های متفاوتی از «توبولین ریز لوله های» دم اسپرم را می سازند و همچنین تفاوت های ساختاری بسیار جزئی مثل وجود گروههای استیل در پروتئین های دو گروه وجود دارد.
در این پژوهش پروتئین های دم اسپرم به روش های متنوع بررسی شده اند و اطلاعات مفید و جالبی از ساختار آنها به دست آمده است که می تواند در پژوهش های بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش مهر، این پژوهش توسط دکتر پارت از گروه ایمونولوژی گامت موسسه ملی تحقیقات بهداشت باروری بمبئی هندوستان انجام گرفته که این تحقیقات، برنده شانزدهمین جایزه بین المللی تحقیقاتی رویان شده است.این تحقیقات در گروه جنین شناسی با عنوان ( اثر تحقیقات پروتئین دم در تحرک اسپرم) انجام گرفت.