اندازه گیری گونه ای پروتئین در نمونه های حقیقی به کمک نانوزیست حسگر آزمایشگاهی

 حسگر طراحی شده حد تشخیص پایینی دارد و پروتیین مورد بررسی در این تحقیق، نقش ضدباکتری داشته و میزان غیرطبیعی آن در بدن نشانگر بیماری های خاصی است.
لیزوزیم پروتئینی است که در بافت ها و ترشحات بدن پستانداران و سفیده ی تخم پرندگان به وفور یافت می شود.
نقش بارز لیزوزیم خاصیت ضد میکروبی آن است. در واقع این ماده یک آنتی بیوتیک طبیعی است که به درمان بسیاری از بیماری ها کمک می کند.
به گفته محققان، غلظت غیر طبیعی لیزوزیم در سرم خون و ادرار می تواند نشان دهنده ی انواع بیماری ها از قبیل لوسمی، بیماری های کلیوی و مننژیت باشد.
همچنین لیزوزیم به دلیل داشتن فعالیت علیه سلول های باکتریایی، ساختار مشخص و وزن مولکولی کم، نسبت به سایر پروتئین ها کاربرد گسترده تری در صنایع غذایی و پزشکی نیز دارد. بنابراین اندازه گیری آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. لذا در این پژوهش یک نانو زیست حسگر بر پایه ی نانو ذرات طلا برای اندازه گیری لیزوزیم طراحی و ساخته شده است.
محققان در خصوص ویژگی های حسگر ساخته شده گفتند: طراحی و ساخت این زیست حسگر به گونه ای صورت گرفته که نمونه ی سنتز شده از حساسیت بالا با گستره ی خطی بسیار وسیع و تکرارپذیری مناسب برخوردار است. از طرفی گزینش پذیری بالا و حد تشخیص بسیار پایین و همچنین کارایی آن در بررسی نمونه های حقیقی از دیگر ویژگی های این حسگر است.
طبق بررسی های صورت گرفته، به کمک این حسگر امکان سنجش دقیق و نسبتاً سریع پروتئین لیزوزیم در نمونه های حقیقی و زیستی از جمله سفیده تخم پرندگان وجود دارد که اهمیت بسیار بالایی در صنایع غذایی، دارویی و درمانی دارد.
این روش سنجش کم هزینه بوده و بدون استفاده از معرف های خاص انجام میگیرد و به راحتی می توان آن را برای تشخیص مقادیر بسیار جزیی لیزوزیم بکار برد.
محققان در خصوص نحوه ساخت این نانوزیست حسگر گفتند: برای ساخت این حسگر، نانو ذرات طلا توسط روش الکترو انباشت روی سطح الکترود کربن شیشه ای تثبیت شد. 
نانو ذرات طلا بستر بسیار مناسبی برای تثبیت مولکول های هدف روی سطح الکترود را فراهم می کند. همچنین با تثبیت ترکیب تمایلی مس- ایمینودی استیک اسید روی سطح نانوذرات طلا، امکان سنجش لیزوزیم در نمونه های حقیقی فراهم می شود. 
به گزارش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو،این مطالعه در مجله Biosensors and Bioelectronics منتشر شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا