دانشمندان ناسا در یک کنفرانس مطبوعاتی افزودند که فرسایش اتمسفر مریخ در جریان توفان های خورشیدی به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و به واقع این توفان ها، نقش زیادی در از بین رفتن اتمسفر و دریاچه های آب در این سیاره ایفا کردند.
توفان های خورشیدی Solar wind جریانی از ذرات یونی (پلاسما) انرژی داری هستند که از طرف خورشید به فضا در تمام جهات ساطع می شوند. همین توفان های خورشیدی هستند که در برخورد با سطوح فوقانی جو زمین باعث ایجاد شفق قطبی و حتی گاهی تداخل جریان های برق و سیستم های ارتباطاتی می شوند.
توفان های خورشیدی احتمالا به خاطر وجود میادین مغناطیسی قوی زمین، تاثیر مشابه روی سیاره ما نداشته اند، اما در مریخ چنین ویژگی احتمالا در اوایل تشکیل آن از بین رفته است.
کشف جدید محققان ناسا بار دیگر اذهان را متوجه این مساله کرد که چگونه و چه زمانی مریخ به عنوان سیاره ای برخوردار از محیط زیست اولیه، گرم و مرطوب به جهانی سرد و خشک که امروزه شاهد آن هستیم، بدل شد.
دانشمندان ناسا این اطلاعات اولیه را با استفاده از ماهواره می ون MAVEN که از سال 2014 در حال چرخش به دور مریخ و بررسی جو آن است، کسب کرده اند و همچنان سرگرم بررسی و آنالیز بخش فوقانی اتمسفر این سیاره هستند.
این ماهواره هنگام گردش در مدار چند بار شیرجه های عمیق به داخل اتمسفر زده است. این شیرجه ها آن را به ارتفاع ۲۰۰ کیلومتری از سطح رسانده که امکان نمونه برداری از گازهای موجود و بررسی رفتار این گازها را در اثر تحریک توسط انرژی خورشید فراهم کرده است.
'جاسپر هالکاس' از دانشمندان ناسا در این ماموریت گفت که براساس اطلاعات موجود، هر ثانیه حدود ۱۰۰ گرم از گازهای اتمسفر از جو مریخ می گریزد.
به گزارش ایرنا از هافینگتون پست، میزان نابودی ممکن است در ظاهر ناچیز به نظر برسد، اما با توجه به قدمت ۴.۵ میلیارد ساله مریخ قابل توجه است.
به گفته 'جان گرانسفلد' از مقامات پژوهشی ناسا، 'به نظر می رسد که مریخ زمانی اتمسفری غلیظ و چنان گرم داشت که وجود آب مایع را به عنوان یک مولفه و واسطه ای مهم برای حیات در این سیاره امکان پذیر کرده بود. درک اتفاقاتی که برای اتمسفر مریخ رخ داده است، به اطلاعات ما درباره دینامیک و سیر تحول اتمسفرهای تمامی سیارات می افزاید.'