حسین عبادی روز سه شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: بنا به رصدهای رصدخانه آریزونای امریکا در هفته گذشته، این زباله فضایی برای اولین بار رصد شده و احتمال می رود یک جرم به قطر یک تا دو متر بوده که منشاء آن تا کنون ناشناخته است.
وی اظهار کرد: در اولین روز مشاهده، فاصله این جرم با زمین در حدود دو برابری فاصله زمین تا ماه (770 هزار کیلومتر ) بوده که هم اکنون این مسافت به 384 هزار کیلومتر (فاصله زمین تا ماه) رسیده است.
رئیس مرکز نجوم و اختر فیزیک مراغه یادآور شد: این جرم که به احتمال قطعه ای از راکت، آپولوها و دیگر مصنوعاتی است که انسان به فضا فرستاده، پیش بینی می شود 22 آبان مصادف با 13 نوامبر در حدود 65 کیلومتری ساحل جنوبی سریلانکا در اقیانونس هند به دریا سقوط کند.
عبادی، با بیان اینکه بعد از رصدخانه آریزونا، محققان آژانس فضایی اروپا نیز این جسم ناشناخته را رصد کرده اند، ادامه داد: احتمال دارد این جسم ناشناخته وقتی با اتمسفر زمین برخورد کند، محو شود.
وی، تعیین زمان دقیق برخورد جسم های خارج از جو با زمین را مهمترین علت رصد جرم های فضایی عنوان کرد و گفت: دانشمندان اختر فیزیک این گونه اجسام را با هدف ایجاد آمادگی، مقابله با برخورد اجرام آسمانی در حال حرکت به سوی زمین و تعیین محل دقیق برخورد آن ها، رصد می کنند.
زباله فضایی اشیایی است که توسط انسان ها به وجود آمده و بنا به دلایل مختلف از جمله از دست دادن کارایی در فضا رها شده و در مدار زمین گردش می کنند.
برآورد می شود که تعداد این اشیاء ده ها میلیون قطعه باشد و با توجه به سرعت حرکت آن ها در فضا، امکان آسیب رساندن به ماهواره ها و سفینه های فضایی حتی توسط قطعات به نسبت کوچک وجود دارد.
مرکز نجوم و اختر فیزیک مراغه در اردیبهشت سال 1381 با موافقت شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان یک مرکز پژوهشی تاسیس شد.
فعالیت های پژوهشی این مرکز از سال 82 آغاز شده که علاوه بر محققان دانشگاه های داخل کشور محققانی از موسسات پژوهشی خارجی مانند موسسه پژوهشی ایزمیران روسیه، رصدخانه کوت دازور فرانسه، رصد خانه بویراکان ارمنستان و دانشگاه باکو در قالب قراردادهای پژوهشی با این مرکز همکاری دارند.
اجرای بیش از 450 طرح پژوهشی توسط محققان در این مرکز پیشنهاد که نتیجه آن چاپ بیش از 320 مقاله ISI ، ارایه 42 مقاله در کنفرانس های علمی بین المللی و ارایه 32 مقاله در همایش های علمی ملی است.
این مرکز از مهرماه سال 1392نیز فعالیت آموزشی خود را با پذیرش چهار دانشجو در دوره کارشناسی ارشد و دکتری رشته فیزیک نجومی آغاز کرده است.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 147 کیلومتری جنوب تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع است.