مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه تاکنون مطالعات ژنتیکی و جمعیتی بر روی گونه های مارهای سمی ایران انجام نشده است، گفت: با توافق صورت گرفته بین سازمان محیط زیست، موسسه سرم سازی رازی و دانشگاه حکیم سبزواری این مطالعه انجام می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، اصغر مبارکی افزود: پیرو همکاری های قبلی و نیز بر اساس جلسات و برنامه ریزی های انجام شده میان سازمان حفاظت محیط زیست، موسسه سرم سازی رازی و دانشگاه حکیم سبزواری همکاری سه جانبه برای انجام مطالعات مولکولی- ژنتیکی و جمعیتی گونه های مختلف مارهای سمی مورد توافق قرار گرفت.
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست برای تهیه سم به موسسه سرم سازی رازی مجوز می دهد، گفت: با هماهنگی به عمل آمده شناسایی بر روی مارهای سمی جمع آوری شده انجام می شود تا وضعیت ژنتیکی و جمعیتی مارهای سمی ایران مشخص شود.
وی با اشاره به اهداف و وظایف مختلف مربوط به هر کدام از سازمان ها به ویژه علاقه مندی برای حفاظت از گونه های با ارزش، استفاده پایدار برای نیازهای موجود و تامین نیازهای علمی اطلاعاتی پایه، اظهار داشت: این بررسی ها به طور مشترک و با مشارکت دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست، بخش جانوران سمی موسسه سرم سازی رازی و دانشکده علوم دانشکاه حکیم سبزواری انجام می شود.
مبارکی گفت: بررسی بر روی گونه های افعی جعفری و گرزه مار به عنوان اولین گروه آغاز شده و نتایج آن بعد از نهایی شدن اعلام می شود.
*** انواع مارهای ایران
در ایران بیش از 21 گونه مار سمی و نیمه سمی، 35 گونه مار غیر سمی و بیش از 5 گونه مار دریایی وجود دارد.
مارهای ایران به اسامی مختلفی از جمله افعی البرزی، افعی پلنگی، طلحه مار، یله مار، تیرمار، آلوسر، کورمار، مارشتری، مار درفشی، مار پلنگی، گرگ مار، گوند مار، لوس مار، سیاه سوجه، مار آتشی، قمچه مار، مار قیطانی، مار خالدار، کک مار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، افعی تکابی، افعی آذربایجانی، کوتوله مار، مارگورخری، مارخاکی نامیده می شوند.
در ایران چهار گروه مار سمی به شرح زیر وجود دارد که ممکن است گزش آنها عوارضی گاها غیر قابل جبران به بار آورد:
گروه افعی ها مانند افعی و گرزه مار، مارهای کبرا مانند کبرا و کفچه مار، مارهای دریایی و مارهای نیمه سمی.
معمولا مارهای غیر سمی سهم بیشتری در به وجود آوردن حوادث مارگزیدگی دارند. گزش های خطرناک مارگزیدگی در ایران بیشتر مربوط به گروه افعیها و به خصوص گزش گرزه مار یا افعی است که غالبا در چراگاه ها و مناطق کشاورزی اتفاق میافتد.