طراحی سیستم تهویه فرآیند بسیار پیچیده ای محسوب می شود. این فرایند علاوه بر محاسبات وقت گیر برای هر شاخه، جهت متعادل سازی شاخه های موازی نیز نیاز به تكرار محاسبات است. طراحی هود، انتخاب قطر كانال و هواكش مناسب ازجمله مراحل طراحی هستند كه بروز خطا در هر مرحله منجر به كاهش عملكرد سیستم گشته و ممكن است هزینه های اضافی بر سیستم تحمیل کند. هم چنین در محاسبات دستی احتمال بروز خطا وجود دارد. به همین منظور نیز محققان ایرانی مطالعه ای برای طراحی و محاسبات سیستم های تهویه مكنده موضعی انجام داده و در همین راستا نیز یك بسته نرم افزاری تهیه و اعتبار سنجی شد.
روش بررسی در این مطالعه به این ترتیب بود که برای ساخت ابزار، برنامه کامپیوتری یاد شده به زبان ویژوال بیسیك نوشته شد. اعتبارسنجی بسته نرم افزاری تهیه شده در دو بخش مورد مطالعه قرار گرفت. در بخش نخست صحت كدهای تهیه شده موردبررسی قرار گرفته و در دومین بخش از اعتبار سنجی برنامه، نتایج محاسباتی آن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج محاسبات هر بخش از برنامه با محاسبات دستی مسائل ساده، تمرینات حل شده در مراجع و نتایج حاصل از محاسبات با یك برنامه اعتباربخشی شده مقایسه گردید. جهت تحلیل آماری نتایج، نمودار بلند- آلتمن به كار گرفته شد.
یافته ها نشان از آن داشتند که در سیستم های دارای یك هود (اتصال كانال ها به صورت سری) بیشترین درصد اختلاف میان نتایج مشابه حاصل از برنامه تهیه شده و داده های ثبت شده در مراجع معتبر 72/1% و كم ترین آن صفر درصد بود. در سیستم های مركب یعنی سیستم هایی كه كانال های آن به صورت سری- موازی بوده و بیش از یك هود دارند نیز بیشترین درصد اختلاف میان نتایج مشابه حاصل از این برنامه و داده های معتبر و برنامه های تاییدشده 77/1% درصد و كم ترین آن صفر درصد بود. نتایج نمودار بلند- آلتمن نیز نشان داد كه انحراف معیار نتایج حاصل از این برنامه در حل 38 قطعه كانال محاسبه شده برای فشار سرعت، فشار استاتیك و همچنین فشار كل در دامنه 01/0± درصد بوده است.
به این ترتیب می توان از این نتایج این گونه نتیجه گیری کرد که برنامه تهیه شده ابزار معتبری برای طراحی سیستم تهویه مكنده موضعی است و می توان از آن در سطح گسترده بهره گرفت.
منبع: محمدجواد جعفری، فائزه عباس گوهری، لیلا امیدی، سیدكامیار ایزدی، محمدحسین خوشگواه، 1394، تهیه و اعتبارسنجی یك نرم افزار جهت طراحی سیستم های تهویه صنعتی. مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها، سال سوم، شماره 2.
No tags for this post.