سالهاست که گروههای کوهنوردی برای صعود به بلندترین قله جهان، از اورست بالا میروند. در این میان، پسماند و پساب برجای مانده از این گروه ها، مشکلی جدی برای محیط زیست این منطقه ایجاد میکند.
لطفا در مورد شدت مساله زبالههای موجود بر اورست توضیح دهید.
روزگاری اورست را بلندترین زبالهدان دنیا میدانستند، اما مدتی است که وضعیت بهتر شده است. ما از سال 2008 به این سو، برنامهای برای تمیز کردن اورست داریم و این برنامه را از طریق سازمان مردم نهادی که در آن عضو هستیم به انجام میرسانیم. تا امروز موفق شدهایم که 15 تن زباله که توسط تیمهای کوهنوری در گذشته بر جای مانده بود را به پایین برگردانیم. البته هر از چند گاهی، تیمهای بین المللی دیگری نیز برای پاکسازی به کمک میآیند، اما برنامه ما منظم و سالیانه است.
ما همچنین از شرپاها (راهنمایان محلی کوهنوردان اورست) درخواست کردیم که زبالهها را به پایین بازگردانند و به ما تحویل بدهند. اما این برنامه را «پول در ازای زباله» نامیدهایم و به ازای دریافت هر یک کیلوگرم زباله از شرپاها، یک دلار به آنها میدهیم. در واقع از افراد و منابع موجود برای پیشرفت هدفمان استفاده میکنیم.
آیا فقط زباله جمع آوری میکنید؟
خیر. ما در کل میخواهیم که هیچ ردی از فعالیتهای انسانی بر اورست بر جای نماند و این کار دربردارنده جمع آوری فضولات انسانی نیز می شود. فضولات انسانی یکی از زیانبارترین چیزها بر روی اروست به شمار میرود، زیرا به خاطر سرمای شدید موجود و نیز کمبود اکسیژن، این فضولات امکان تجزیه نمییابند و همچنین ممکن است از طریق یخهای آب شده به آب آشامیدنی روستاهای پایین دستی راه یابند. ما به هر کدام از شرپاها و نیز کوهنوردان یک کیسه ویژه میدهیم تا فضولات انسانی داخل آنها قرار گیرد. این رویکرد مورد استقبال قرار گرفته و به خوبی پیش میرود.
آیا در اورست، تدابیر حفاظت از محیط زیست هم اجرا میشود؟
در حال حاضر هر تیم کوهنورد باید 4000 دلار به صورت ودیعه به دولت نپال پرداخت کند و این مبلغ در صورت تائید پایین آورده شدن همه زبالههای تیم به آنها بازگردانده می شود. با این وجود این قانون همیشه به درستی اجرا نمیشود و نمیتوان اطمینان یافت که آیا تیم کوهنوردی همه زبالههای خود را پایین آورده است یا خیر. در عوض ما به این نتیجه رسیدیم که خودپایشی یکدیگر بهتر جواب میدهد و به کلامی دیگر، باید پلیس خودمان باشیم.
تغییرات اقلیمی چه تاثیری بر اورست و محیط اطرافش داشته است؟
تاثیر پدیده تغییرات اقلیمی در ارتفاعات بالای هیمالیا کاملا مشخص است. افزایش دما در اینجا دو برابر متوسط افزایش جهانی دما است. شهری که ما در آن ساکن هستیم 4000 متر بالاتر از دریا ارتفاع دارد. وقتی پدرم هنوز کودک بود، دریاچه ایمجا (Imja) یک آبگیر بسیار کوچک بود. اکنون این دریاچه بیش از 100 متر طول و بیش از 100 متر عمق دارد. آب این دریاچه به خاطر ذوب شدن یخچالها ایجاد میشود. این گونه دریاچهها بسیار خطرناک هستند، زیرا کناره آنها ممکن است به سرعت از بین برود و سبب مرگ افراد و خراب شدن خانهها شود.
همچنین در چند سال اخیر شاهد شکلگیری تعداد بیشتری بهمن با ابعاد بزرگتر بودهایم. همچنین صخرهها از زیر یخ ها بیرون میآیند و به شاهد سقوط یخهای بیشتری نیز هستیم. وقتی یخها ذوب میشوند، گاهی میتوانیم جسد افرادی که سالها پیش در اورست گم شده و جان باخته بودند را بیابیم. گاهی اوقات جنازهها تا حدی از بین رفتهاند و گاهی نیز جنازهها مربوط به افرادی هستند که ما آنها را میشناسیم. تاکنون موفق به کشف 5 جنازه در یخچالها شدهایم.
مترجم: صالح سپهری فر
No tags for this post.