از ریزوم زنجبیل به عنوان یك طعم دهنده مواد غذایی و در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت استفاده می شود. با عنایت به شیوع دیابت در دوران بارداری و هزینه های سنگین داروهای شیمیایی كه در درمان این اختلال به ویژه در دوران بارداری و شیردهی استفاده می شود و عوارض جانبی آنها بر فرزندان، مطالعه ای با هدف بررسی اثر مصرف نئوناتال و پری ناتال عصاره هیدروالكلی زنجبیل بر میزان انسولین و آنزیم های ALT، AST، ALP در فرزندان بالغ موش های صحرایی انجام گردیده است.
مواد و روش كار این پژوهش به این نحو بوده است که ابتدا یك مطالعه تجربی بر روی 72 سر موش صحرایی ماده بالغ انجام گرفت. موش ها به 9 گروه هشت تایی شامل گروه های كنترل (فاقد تیمار)، شاهدپریناتال و نئوناتال و 6 دسته تجربی دریافت كننده دوزهای mg/kg 50، 100 و 200 عصاره الكلی زنجبیل تقسیم شدند.
شایان ذکر است که كلیه تجویزها به صورت خوراكی انجام گرفت. در پایان آزمایش ها از قلب حیوانات خون گیری و با جداسازی سرم از نمونه ها میزان انسولین و آنزیم های ALT، AST، ALP اندازه گیری و نتایج با استفاده از آزمون های آماری تجزیه واریانس یك طرفه و دانكن آنالیز گردیدند.
یافته ها حاکی از آن بودند كه عصاره ریزوم زنجبیل باعث افزایش معنی دار در میزان هورمون انسولین و كاهش معنادار آنزیم های ALT، AST، ALP در فرزندان نر و ماده می شود.
در نتیجه می توان گفت که عصاره ریزوم زنجبیل احتمالا با داشتن تركیبات فلاونوئیدی نظیر جینجرولها، سركوییترپنها، سلنیوم، و ارتقا سطح سلامت مادر و تحریك ترشح سروتونین و با افزایش میزان انسولین در فرزندان باعث بهبود عملكرد كبد و كاهش میزان سرمی آنزیم های ALP، ALT و AST شده است.
منبع: سید ابراهیم حسینی، مریم السادات خسروفرد، داود مهربانی، علیرضا فتحی، مریم رفیعی راد، 1394، اثرات پری ناتال و نئوناتال عصاره ریزوم زنجبیل بر میزان انسولین و ALT، AST و ALP در فرزندان بالغ نسل اول موش های صحرایی ماده. مجله دانشگاه علوم پزشكی خراسان شمالی، سال هفتم، شماره 2.
No tags for this post.