قلعه جلال الدین از سنگ ، آجر ، گچ و احتمالاٌ ملاط ساروج ساخته شده است به طوری که لایه خارجی بنا از سنگ و در لایه داخلی آن از آجر و سنگ استفاده شده است . احتمالاٌ این قلعه کاربرد نظامی و دفاعی داشته است .
قلعه دارای پلان شش ضلعی بوده و از 6 برج دایره ای شکل در راس هر ضلع تشکیل شده است که این برج ها دو طبقه هستند . در هر ضلع این قلعه سه و دریچه و در هر برج آن چهار دریچه تعبیه شده است که کاربرد دیده بانی و تیر اندازی دارند . بخش داخلی هر برج از سمت داخل قلعه شامل یک فضای مسقف با پلان دایره نا تمام است که ورودی آن به صورت طاق بسیار بلند و باریکی طراحی شده است . در قسمت بالای برج و سقف فضای مذکور محل دیده بانی و نگهبانی تعبیه شده است که به صورت اتاقکی با سه دیوار و بدون سقف دیده می شود که در دیوار خارجی به سمت بیرون قلعه حفره های دیده بانی در آن تعبیه شده است . لازم به ذکر است که تنها ورودی قلعه در ضلع غربی واقع شده است .
دور تا دور قلعه از داخل سرباز گرد وجود داشته که در حال حاضر فقط قسمتی از آن سالم مانده است . به صورت پراکنده در داخل قلعه آثار سازه های معماری مانند اتاق دیده می شود . از داخل برج در ضلع جنوب غربی راه پله ای به سمت بالای برج و سرباز گرد دیده می شود . ضخامت دیواره قلعه از طرف برج حدوداٌ یک متر و ده سانتی متر است .
دیوارهای بلند خارجی بنا در بعضی از قسمت های شمالی از ناهمواری های کوه تبعیت می کند . سنگ های به کار رفته در نمای خارجی بنا تا اندازه ای صاف هستند . در طبقه دوم قلعه ، خمره هایی کار گذاشته شده بود که متاسفانه همه آن ها تخریب شده است و فقط جای آن ها باقی است . این خمره ها که تعداد آن ها زیاد بوده است به ساکنان داخل قلعه این امکان را می داد تا برای مدت زمانی طولانی مواد خوراکی و آذوقه مورد نیاز خود را در داخل قلعه انبار و ذخیره کنند .
مصالح به کار رفته در بنا سنگ است و تنها در نماسازی قسمت های داخل برج ورودی و قسمتی از برج های شرق و جنوب شرقی آجر به کار رفته است . و سنگ ها نیز طوری انتخاب شده اند که سنگ های بزرگتر در نمای خارجی و سنگ های کوچکتر در داخل بنا به کار رفته است .
چاه آبی در داخل این قلعه به چشم می خورد که در ضلع غربی قلعه قرار دارد . قطر دهانه این چاه حدود دو متر است و عمق آن بین 25 الی 30 متر می باشد که تقریباً به اندازه ارتفاع خود تپه و شاید هم کمی بیشتر باشد .
در طرفین جنوب غربی و شمال شرقی این تپه چشمه هایی وجود دارد که از طریق یک چاه زیر زمینی به هم متصل هستند و چاه درون قلعه نیز دقیقاً در این مسیر قرار دارد . قلعه جلال الدین در دوره ایلخانان ساخته شد و تا دوره قاجار مورد استفاده قرار می گرفت و پس از آن متروک شد .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.