نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

گزارش تصویری و تحلیل فنی گنبد گبری

 این برج بر روی تپه ای کم ارتفاع واقع شده و از لاشه سنگ و ملاط ساروج و گچ  ساخته شده است . بدنه بنا در طول تاریخ بارها مرمت شده ولی باز هم بر اثر عوامل جوی و گذر زمان به بنا  آسیب رسیده است .   بنای گنبد  به صورت هشت ضلعی بوده  وهیچگونه  تزئینی در آن دیده نمی شود . در ورودی بنا از ضلع  جنوب شرقی است و دور تا دور بیرونی  بنا را بتون سیمانی   ریخته اند . گنبد بنا مخروطی بوده و متاسفانه راس آن تخریب شده است . داخل بنا سه طاقچه در اضلاع جنوب ، غرب و شمال شرقی وجود دارد .

کتاب آثار تاریخی فیروز کوه ضمن توضیحاتی در مورد بنا این برج سنگی را بنایی از بناهای قرون هفتم و هشتم معرفی می کند .

در صفحه 264 این کتاب چنین می خوانیم :

« در فاصله پانصد متری شمال امامزاده احمد و محمد ، بقایای برجی  سنگی وجود دارد که در قسمت نمای بیرونی آن فروریختگی هایی در طول ایام ایجاد شده است . این بنا ، " برج سنگی " یا " گنبد گبری " نامیده شده و بر روی تپه کم ارتفاعی قرار گرفته و چند ضلعی است . تمام مصالح برج از سنگ لاشه و    قلوه سنگ با ملاط ساروج و گچ است . فرم مصالح آن نشانگر بنایی است از قرن هفتم و هشتم هجری قمری و آثاری از تعمیرات جزئی در دوران های بعدی بر روی آن مشاهده   می شود .

نمای برج از بیرون و داخل هشت ضلعی است و ترکیب آن از کف تا نوک گنبد یکسان  است . روی دیواره های داخلی ، جز چند طاق نمای ساده و نورگیری در سقف ، تزئینات خاصی وجود ندارد . ورودی برج در سمت جنوب شرقی بنا قرار داشته و داخل آن در حال حاضر گاو نگه داشته می شود . پوشش برج شامل گنبدی است که در راس اضلاع هشت گانه آن شکل گرفته و نورگیر دایره ای شکلی در میان گنبد ، نور داخل برج را تامین می کند . نمای داخل برج بدون تزئین بوده و چند جای آن صدماتی دیده که موجب تخریب آن شده و عمداً صورت گرفته است . »

این بنا به شماره 2936 و در تاریخ 20 / 9 / 1379 به ثبت رسیده است .

گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل