درمان و آموزش پزشکی، دکتر سید حسن هاشمی در بیست و هفتمین همایش بین المللی بیماری های کودکان در مرکز طبی کودکان، از گروه اطفال به عنوان یکی از گروه هایی که در طول 2 سال دوران وزارت خود با وزارت بهداشت نهایت همراهی را داشته است، یاد کرد.
وی گفت: این همراهی به این دلیل است که متخصصان طب اطفال با پاک ترین و معصوم ترین انسان روی کره زمین سر و کار دارند.
هاشمی از مرحوم دکتر سیادتی به عنوان یکی از بزرگان این رشته یاد کرد و گفت: این بزرگان همه وجود خود را غرق خدمت به مردم، پیشرفت علم و پیشگیری از ناهنجاری هایی که باعث مرگ کودکان می شود کرده اند که لازم است از آنها الگوبرداری کنیم.
وی، کشوری را قدرتمند دانست که دانش بیشتری داشته باشد و از نیروی انسانی و علم و دانش به عنوان ملاک برتری کشورها در حال حاضر یاد کرد.
وزیر بهداشت گفت: خوشبختانه شاهد تحولات زیادی در حوزه اطفال بوده ایم اما هنوز برخی موانع پا برجاست که امیدوارم بتوانیم در گام چهارم طرح تحول نظام سلامت که مربوط به تحول در آموزش پزشکی است بخشی از موانع موجود این حوزه را کاهش دهیم.
هاشمی گسترش بی رویه تعداد دانشگاه های را یکی از گرفتاری های علوم پزشکی دانست و گفت: متاسفانه در گذشته شاهد چند پاره ای و بی برنامگی در برخی حوزه های پزشکی بودیم که به سلامت مردم آسیب می رساند.
وزیر بهداشت ادامه داد: در دوره تصدی مسئولیتم توانستیم با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی جلوی گسترش بی رویه دانشگاه ها را بگیریم، جالب است 37 سال پیش که من وارد دانشگاه شدم تنها 5 دانشگاه در کشور به تربیت دانشجوی طب می پرداخت اما امروز بیش از 91 دانشگاه وجود دارند .
هاشمی گفت: متاسفانه در برخی شهرها با جمعیت 40 تا 50 هزار نفری شاهد وجود دانشگاه علوم پزشکی هستیم که می تواند به سلامتی مردم آسیب برساند و بنا شد که در هر استان یک دانشگاه وجود داشته باشد و سایر دانشگاه ها در برخی استان ها به صورت اقماری باشند و برخلاف گذشته که مانع تأسیس دانشگاه توسط بخش خصوصی می شدند امیدواریم در مواردی بتوانیم به بخش خصوصی مجوز تأسیس دانشگاه را بدهیم.
وزیر بهداشت از خروج دانشجویان از کشور و تحصیل در دانشگاه های درجه 7 و 8 دنیا انتقاد کرد و گفت: باید اجازه داد افرادی که در حوزه پزشکی توانایی دارند دانشگاه تأسیس کنند تا دانشجویان برای تحصیل به خارج از کشور تمایل پیدا نکنند و از طرفی، بتوانیم از امتزاج دانشجوی پولی و غیرپولی جلوگیری کنیم.
هاشمی با تأکید بر توجه به کیفیت در آموزش گفت: همان گونه که از دوسال گذشته جلوی گسترش بی رویه دانشگاه ها را گرفتیم در آینده نیز همین کار را خواهیم کرد و تسلیم فشار برخی افراد نخواهیم شد.
وی تأثیر بوردها در رشته های تخصصی و طول دوره تحصیلی را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: تربیت دانشجو، متخصص و فوق تخصص در کشور گران و دوره تحصیلی نیز طولانی است که لازم است طول دوره ها را کوتاه کنیم و دوره طرح را در طول دوران تحصیلی ادغام کنیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: در برخی رشته ها ممکن است نیازی به گذراندن دوره طرح نباشد که این موجب مخالفت فارغ التحصیلان و موافقت دانشجویان است، به عنوان نمونه در گذشته یک متخصص قلب، فوق تخصص قلب نیز بود اما در حال حاضر افراد پس از گذراندن دوره داخلی، 3 سال در دوره فوق تخصص تحصیل می کنند و در رشته کودکان نیز باید بازنگری شود.
دکتر هاشمی گفت: در آمریکا تربیت نیروی تخصصی و فوق تخصص گران نیست و در بخشی از رشته های پزشکی که ما مدل آمریکایی را دنبال می کنیم باید حتما در طول دوره ها بازنگری کنیم.
وزیر بهداشت طرح نیروی انسانی را اجباری غیر منصفانه دانست و ابراز امیدواری کرد که وزارت بهداشت بتواند برای افرادی که نه تنها در رشته پزشکی بلکه در پیرا پزشکی و پرستاری باید این طرج را بگذرانند، این معضل را حل کند.
هاشمی تصویب طرح نیروی انسانی را مربوط به 30 سال پیش دانست و افزود: ممکن است به دلیل ناتوانی مالی دولت و یا نیاز شدید به نیروی انسانی این قانون تصویب شده باشد اما امیدواریم بتوانیم در 5 تا 10 سال آینده این مشکل را برطرف کنیم.
وزیر بهداشت همچنین در خصوص وضعیت معیشتی متخصصان طب اطفال گفت: متخصصان این حوزه صبر و تحمل بالایی دارند و امیدوارم بتوانیم در برنامه های و ارزش گذاری نسبی خدمات در این حوزه بازنگری کنیم و از شورای عالی بیمه نیز درخواست داریم تا همان گونه که رشته های جراحی توجه نسبتا مناسبی داشت در رشته های غیر جراحی مانند اطفال نیز تحولات خوبی ایجاد کنند.
هاشمی یکی از مشکلات عمده وزارت بهداشت در حوزه اطفال را مربوط به بیماری های متابولیک دانست و از متخصصان طب اطفال تقاضا کرد تا با توجه به اضافه شدن سالانه 70 هزار ناهنجاری مادرزادی به آمار ها، در این زمینه کمک جدی کنند.
وزیر بهداشت همچنین اظهار داشت: در حوزه توانبحشی با وجود متولی اما خدمات مناسبی به معلولان و خانواده های آنها ارائه نمی شود و همه ما از تراژدی خانواده های آنها آگاهی داریم و امیدواریم همان گونه که با کمک شما آمار تالاسمی به کمتر از 10 درصد رسیده، بتوانیم برای معلولان نیز خدماتی ارائه کنیم.
هاشمی در خصوص وضعیت تعذیه کشور گفت: روزی از کم خوری ناله می کردیم اما امروز مشکل اصلی کشور پرخوری است و از کسانی که به تریبون های عمومی دسترسی دارند و کلام آنها نافذ است تقاضا داریم تا ما را در این راه کمک کنند چرا که اضافه وزن در کودکان شهری و روستایی بیش از 60 درصد است که می تواند یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری های غیرواگیر باشد زیرا این بیماری ها 70 درصد مرگ و میرهای کشور را شامل می شوند.
وزیر بهداشت اظهار داشت: بر خلاف دهه های گذشته که عمده بیماری ها عفونی بود اما در حال حاضر بیمار های قلبی و عروقی و نیز سکته های قلبی بسیار شایع است که وزارت بهداشت برای این حوزه ها برنامه جداگانه دارد اما نیازمند کمک شما هستیم تا رفتار و فرهنگ جامعه را تغییر دهیم.
هاشمی گفت: عوامل مرگ و میر ناشی از سوانح مانند تصادف، غرق شدگی و برق گرفتگی کودکان قابل پیشگیری است که در اینجا کمک متخصصان و فارغ التحصیلان طب کودکان را می طلبد تا مرگ کودکان را به حداقل برسانیم.
وزیر بهداشت از کارهای مهم وزارت بهداشت را ایجاد حساسیت بیشتر نسبت به مرگ مادران و کودکان دانست و گفت: برای هر مورد مرگ مادر در کشور علاوه بر برنامه های معاونت درمان و بهداشت ما در وزارت بهداشت یک تیم می فرستیم تا ابعاد کار را بررسی کند.
هاشمی از دایر شدن تعداد زیادی nicu,picuوicu در کشور در سال اخیر خبر داد و گفت: تربیت متخصصان آن نیز بر عهده دانشگاه ها و به ویژه مرکز طبی کودکان است که امیدوارم در این زمینه کمبودی نداشته باشیم.
وزیر بهداشت گفت: متخصصان طب اطفال رابطه بسیار نزدیکی با متخصصان زنان و ماماها دارند که باید توجه داشت در حال حاضر که ما مادران را به زایمان طبیعی تشویق می کنیم، مرگ کودکان و مادران افزایش نیابد ضمن اینکه بر خلاف نقل قول هایی که در جامعه می شود، در سال گذشته مرگ و میر کودکان کاهش داشت و این روند به صورت مداوم توسط وزارت بهداشت رصد می شود.
به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، هاشمی به نقش ویژه پرستاران در حوزه اطفال اشاره کرد و گفت: نقش آنها کمتر از پزشکان نیست و امیدواریم بتوانیم در نظام آموزش پرستاری نیز تحول ایجاد کنیم چرا که در پرستاری کارهای بر زمین مانده زیادی وجود دارد که متاسفانه در گذشته مطالبات صنفی چنان سنگین بوده که از تحول در آموزش پرستاری غفلت کرده ایم.