نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

پیشنهاد تدوین سند جهانی مقابله با گرد و غبار از سوی ایران به اجلاس اتی وزرای محیط زیست

معصومه ابتکار روز پنجشنبه در نشست کارگروه گرد و غبار و احیای تالاب جازموریان که در استانداری کرمان برگزار شد افزود: این اقدام به دلیل اهمیت بین المللی و اثرات منطقه ای مساله گرد و غبار انجام شد و از آنجا که متاسفانه منطقه غرب آسیا و خاورمیانه با ناامنی و ناپایداری های زیادی مواجه است و دولت ها خیلی نمی توانند در شکل گیری مناسبات بین المللی نقش داشته باشند، صورت گرفته است. 
وی خاطرنشان کرد: طرح این موارد ضمن آنکه حساسیت جهانی را به گرد و غبار جلب می کند، توجه و رویکرد فعال دولت یازدهم به این موضوع را نیز نشان می دهد.
وی با اشاره به سفرش به استان کرمان گفت: حضور هیاتی ملی متشکل از تمامی دستگاه های اجرایی کشور در استان کرمان برای نشان دادن اهمیت تالاب جازموریان است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: اراده جمعی برای تغییر روندهای گذشته و اجرای برنامه های مبتنی بر نگاه زیست محیطی در کشور شکل گرفته است.
وی حضور بخش های مختلف اجرایی در مباحث مربوط به محیط زیست را نشان دهنده عزم و اراده مشترک در این زمینه دانست و گفت: سخت ترین کار، ایجاد اراده ملی برای توجه به مساله ای است که ابعاد ملی و منطقه ای دارد.
ابتکار، بازنگری در سیاست نگهداری مراتع را در دستور کار دولت یازدهم اعلام کرد و افزود: شرایط خاص اقلیمی موجود کشور براساس همه شواهد موجود، از پدیده تغییر اقلیم متاثر است و بسیاری از اتفاقاتی که در کشور و استان کرمان رخ می دهد در کنار مسایلی که باید برای مدیریت آب داشته باشیم به تغییر اقلیم بر می گردد.
وی تاکید کرد: برنامه های ما در بخش های کشاورزی، صنعت و شهری باید برای انطباق با این تغییرات مورد بازنگری قرار گیرد تا بتوانیم شرایط را مدیریت کنیم.
معاون رئیس جمهوری اظهار کرد: موضوعاتی مانند جازموریان به دلیل سالها بی توجهی و شاید انکار رخ داده و این موضوعات اکنون به کانون گرد و غبار تبدیل شده و مشکلاتی را برای مرم استان و کشور ایجاد می کند.
وی گفت: برای حل موضوعات مربوط به تالاب جازموریان نیاز دارد که کاری مبتنی بر مطالعات بین بخشی و بین استانی شبیه کاری که برای دریاچه ارومیه انجام شده، صورت گیرد و پیشنهاد می شود که این موارد از سوی دولت نیز پیگیری شود.
ابتکار تاکید کرد: باید ساز و کار بین بخشی و بین استانی و با مشارکت همه ذینفعان و نیز مراکز تحقیقاتی به صورت استانی، ملی و بین المللی ایجاد کنیم و در این مسیر از تجربیات جهانی نیز استفاده می شود.
وی وجود چاه های غیر مجاز را یکی از دلایل بروز مشکل تالاب جازموریان ذکر کرد و گفت: در سیاست های اتخاذی برای حل مشکل تالاب جازموریان باید منافع مردم منطقه نیز دیده و تغییرات مورد نیاز با برنامه ریزی صحیح بین بخشی و جلب مشارکت مردم و سازمان های مردم نهاد انجام شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه تدوین سند مقابله با گرد و غبار در استان کرمان جای تقدیر دارد افزود: این سند باید در شورای برنامه ریزی و توسعه استان نیز تصویب شود.
وی بیان کرد: تدوین این سند در استان کرمان یک گام رو به جلو است.
ابتکار تصریح کرد: شکل گیری این کارگروه و تنظیم برنامه فرا بخشی کار زیادی دارد و باید اعتبارات کافی برای این موارد نیز دیده شود تا کار با موفقیت و پیشرفت خوبی انجام شود.
وی گفت: مطالعات و مقدمات تهیه سند مقابله با ریزگردها به صورت استان به استان در دست انجام است و استان کرمان این سند را تدوین کرده است.
تالاب جازموریان، حوضه ای آبریز و دریاچه ای به همین نام در جنوب شرق ایران است که دشت های حاصلخیز قلعه گنج و رودبار جنوب در استان کرمان و دشت های ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان را شامل می شود. 
در اصطلاح محلی پوشش گیاهی این منطقه را جاز می نامند و کثرت آن را موریان می گویند که به همین سبب، این ناحیه به جازموریان معروف شده است. 
با توجه به شروع خشکسالی از دهه 70 در استان کرمان آب این تالاب کمتر شد به نحوی که در سال 76 خشک شدن این تالاب قابل مشاهده بود و هم اکنون نیز بطور کامل خشک شده است.
برداشت بی رویه آب از سفره های زیر زمینی بالادست تالاب جازموریان، کاهش نزولات جوی، سدسازی در بالا دست آن بدون در نظر گرفتن حق آبه تالاب و عوامل دیگر از دلایل خشک شدن این تالاب است.
مردم جنوب کرمان مدت هاست به تدبیر مسوولان کشور و استان برای احیای تالابی چشم دوخته اند که سال ها زیستگاه پرندگان، منبع تامین علوفه جنوب و شرق کشور و عامل تنظیم اکوسیستم منطقه بود و امروز امیدواری برای این اقدام دوچندان شده است. 
بخش جازموریان در فاصله 65 کیلومتری مرکز شهرستان رودبار جنوب است.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست امروز پنجشنبه در سفری یک روزه وارد کرمان شد.
به گزارش ایرنا معصومه ابتکار علاوه بر افتتاح فاز دوم کمربند سبز شهر کرمان به طول پنج کیلومتر و شرکت در نشست یادشده عصر امروز در نشست مدیریت بحران آب استان، مسوولان قضایی و خبری نیز شرکت می کند.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل