تاثیر قرار گرفتن در معرض سرب روی نسلهای آینده انسان
این مطالعه که تاثیرات وراثتی و اپی ژنتیکی را در بین دو نسل انسان بررسی میکند، نشان میدهد که چگونه تغییرات متیلاسیون دی.ان.ای در مادرانی که در معرض سرب قرار میگیرند به جنین و در آینده به نوهها منتقل میشود. متیلاسیون مربوط به دی.ان.ای فرآیند بیوشیمیایی است که در رشد و نمو عادی موجودات نقش بسیار مهمی دارد.
نوزادان در رحم مادر با کمترین مقدار سرب تحت تاثیر قرار میگیرند. اگر یک زن باردار در معرض سرب قرار گیرد، سرب از طریق جفت جنین به استخوان در حال رشد و دیگر اندامهای او وارد میشود. از سوی دیگر، سرب سبب ایجاد تاثیر منفی روی مغز جنین نیز میشود و بعدها در زندگی او مشکلاتی از لحاظ مغزی ایجاد میکند.
تا پیش از این در هیچ مطالعهای اثرات عوامل محیطی بر انسان که از یک نسل به نسل بعد منتقل میشود از لحاظ اپیژنتیک بررسی نشده بود. اپىژنتیک شاخهای جدید از ژنتیک است که به مطالعه چگونگى انتقال اطلاعات از یک سلول به سلولهای نسل بعد بدون رمزگذارى دقیق اطلاعات در توالى دی.ان.ای میپردازد. این تیم پژوهشی فرضیهای را که در آن سلول جنین انسان در معرض سموم زیستمحیطی قرار گرفته و این سبب تغییرات اپی ژنتیک در خون نوه تازه متولد شده یک زن باردار میشود مورد آزمایش قرار دادند.
این تیم تحقیقاتی اظهار داشت که این مطالعه که روی دو نسل انجام شده است ممکن است بتواند ژنهایی را شناسایی کند که ممکن است به عنوان نشانگرهای زیستی احتمالی برای ارزیابی صفات انتقالی بین نسلها در آینده به کار گرفته شوند. این نشانگرهای زیستی شامل اطلاعاتی درباره بیماریها، عفونتها و عوامل محیطی هستند.
این مطالعه مقدماتی شواهد غیرمستقیمی در رابطه با قرار گرفتن مادران در هنگام بارداری در معرض سرب ارائه میکند که نشان میدهد این مواجهه میتواند بر متیلاسیون دی.ان.ای نوادگان نیز تاثیر بگذارد. با این حال، اینطور به نظر میرسد که مشخصات متیلاسیون دی.ان.ای تغییر یافته در خون نوادگان در طول رشد کودک پس از تولد روند طبیعی خود را طی میکند.
این مطالعه در Scientific Reports منتشر شده است.
No tags for this post.