طبق تحقیقات انجام شده اخیر ، مردانی که در معرض ماده شیمیایی DEHP ( بیس(2-اتیلهگزیل) فتالات Bis(2-ethylhexyl) phthalate) قرار می گیرند ، دچار کم تحرکی اسپرم می شوند بنابراین ممکن است این مساله باروریشان را تحت تاثیر قرار دهد .
لازم به توضیح است که فتالات یک اصطلاح علمی برای گروهی از مواد بر اساس اسید فتالیک بوده که برخی از آن ها مشکوک به تجزیه کنندگان درون ریز هستند . بسیاری از فتالات در پلاستیک های نرمی که در محیط روزمره ما به کار رفته دیده می شود که از آن جمله می توان به کاغذ دیواری ، صندل ، لاک ناخن ، عطر ، کف پوش ، فرش و غیره اشاره کرد . از آنجا که مولکول های فتالات از پلاستیک ها نشت می کند ، انسان ها روزانه در معرض جذب این مواد شیمیایی از طریق مواد غذایی ، نوشیدنی ، تماس با پوست و استنشاق قرار دارند .
از سوی دیگر باید در نظر داشت که سطح فتالات را می توان از طریق آزمایش یک نمونه ادرار ساده اندازه گیری و مشخص کرد ، جاناتان اکسلسن (Jonatan Axelsson) از دانشگاه لوند (Lund University) به همراه همکارانش در این پروژه تحقیقاتی به بررسی و مطالعه سطوح متابولیت فتالات DEHP در ادرار 300 مرد سنین بین 18 تا 20 سال پرداختند و علاوه بر آن کیفیت اسپرم آن ها را نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند .
اکسلسن در توضیحاتش خود در این رابطه با این مساله اعلام کرد که سطح متابولیت بالای مردان نشان دهنده تحرک پایین اسپرم در آن ها بوده است . نتایج این مطالعات نشان می دهد که یک چهارم این مردانی که در این پروژه شرکت کردند ، با پایین ترین سطح متابولیت ، دارای 57 درصد از سلول های اسپرم متحرک بودند در حالی که یک چهارم از مردانی که بالاترین سطح متابولیت را داشتند از 46 درصد تحرک سلول های اسپرم برخوردار بوده اند .
قابل توجه است که این مطالعات تنها یکی از انواع آنالیز هایی است که ارتباط متابولیت های مشابه مردان را در عموم مردم مورد بررسی قرار داده و به طور هم زمان بر اساس غلظت ادرار و مقدار زمان گذشته از آخرین انزال ، تنظیمات لازم را انجام داده است .
این پژوهش ها و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله محیط زیست بین المللی (Environment International) به چاپ رسیده و در دسترس است . جهت مشاده متن کامل این پژوهش در مجله فوق ، اینجا را کلیک کنید .
No tags for this post.