حضور هشت دانشگاه ایرانی در جمع 800 دانشگاه برتر جهان
در این رتبهبندی رتبه دانشگاههای علم و صنعت ایران و صنعتی شریف در بازه 500-401، صنعتی امیرکبیر، صنعتی اصفهان و علوم پزشکی تهران در بازه 600-501 و صنعتی خواجه نصیر، شهید بهشتی و تهران در بازه 800-601 قرار گرفتند.
استنادی ISC در گزارشی اعلام کرد: دانشگاه علم و صنعت ایران با اولین حضور خود در رتبهبندی جهانی تایمز توانست بالاتر از همه دانشگاههای کشور قرار گیرد. این دانشگاه پیش از این در رتبه بندی آسیایی تایمز توانست رتبه 69 آسیا را کسب کند. حضور مستمر دانشگاه صنعتی شریف و صنعتی اصفهان در جمع دانشگاههای برتر جهان نشاندهنده رشد کمی و کیفی این دانشگاهها در امر پژوهش، آموزش، جایگاه بینالمللی و صنعتی است.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز در اولین تجربه حضور در جمع برترینهای جهان توانست در جمع 600 دانشگاه برتر جهان قرار گیرد.
در فهرست 800 دانشگاه برتر جهان، موسسه فناوری کالیفرنیا همچون سالیان گذشته رتبه نخست را در این رتبه بندی کسب کرده است. دانشگاه آکسفورد رتبه دو و دانشگاه استنفورد رتبه سه جدول را به خود اختصاص داده است.
دانشگاههای کمبریج، ماساچوست، هاروارد، پرینستون، امپریال کالج لندن، انستیتو فناوری زوریخ و شیکاگو به ترتیب رتبههای 4 تا 10 جدول را از آن خود کردند. کشور آمریکا که بیشترین دانشگاههای این فهرست را به خود اختصاص داده است، در سال 16-2015، دارای 147 دانشگاه در جمع 800 دانشگاه برتر جهان است. این کشور در سال 16-2015 دارای ریزش دانشگاه بویژه در جمع برترینها بوده است، به نحوی که تعداد 74 دانشگاه برتر این کشور در جمع 200 دانشگاه برتر جهان در سال گذشته، به تعداد 63 دانشگاه در سال جاری کاهش داشته است. همچنین آمریکا سال گذشته هفت دانشگاه برتر در جمع 10 دانشگاه برتر جهان داشته که در فهرست 16-2015 به 6 دانشگاه کاهش یافته است.
بر اساس اعلام گروه رتبهبندی دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، رتبهبندی تایمز جهت ارزیابی دانشگاهها قسمتی از اطلاعات مورد نیاز خود را از خود دانشگاهها، قسمتی دیگر را از نظرسنجیها و اطلاعات پژوهشی و استنادات را از پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس تهیه میکند.
پایگاه رتبهبندی تایمز یکی از نظامهای معتبر در سطح جهان است که مورد توجه بسیاری از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در جهان است. این پایگاه در سال 16-2015 برای اولین بار 800 دانشگاه برتر در سطح جهان را شناسایی و توسط 13 شاخص در قالب پنج معیار کلی آموزش (با وزن 30 درصد)، پژوهش (با وزن 30 درصد)، استنادات (با وزن 30 درصد)، وجهه بینالمللی (با وزن 7.5 درصد) و درآمد صنعتی (با وزن 2.5 درصد) مورد رتبه بندی قرار داده است.
جدول زیر امتیازات دانشگاههای کشور را در پنج معیار کلی رتبهبندی تایمز نمایش میدهد.
وضعیت ایران در منطقه
به رغم سرمایه گذاری کلان کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در آموزش عالی جهت ارتقای جایگاه علمی خویش در جهان، کشور ایران با داشتن هشت دانشگاه در جمع 800 دانشگاه برتر توانست بر این منطقه تسلط پیدا کند. دانشگاههای کشور عربستان سعودی که حرف اول را در حوزه آموزش عالی در بین سایر کشورهای عربی میزنند تنها سه جایگاه از 800 جایگاه موجود را در بین برترینهای جهان به خود اختصاص داده است.
دانشگاههای این کشور در سال گذشته نتوانستند در جمع 400 دانشگاه برتر جهان قرار گیرند. دانشگاه برتر این کشور در سال 16-2015 دانشگاه ملک عبدالعزیز است که رتبهای در بازه 300-251 کسب کرده است.
کشورهای اردن و امارات متحده عربی هر کدام دارای دو دانشگاه در این فهرست هستند. از اردن دانشگاه اردن و از امارات متحده عربی دانشگاه امارات متحده عربی برترین دانشگاه این دو کشور شناخته شدند که به ترتیب رتبههایی در بازه 800-601 و 600-501 را کسب کردند. از کشور قطر، لبنان، مغرب و عمان هرکدام تنها یک دانشگاه در این فهرست حاضر شدند.
از ترکیه نیز 11 دانشگاه در جمع 800 دانشگاه برتر جهان قرار گرفتند. دانشگاه کوچ با رتبهای در بازه 300-251 برترین دانشگاه این کشور معرفی شد. بدین ترتیب ایران بعد از ترکیه مقام دوم منطقه خاورمیانه را به لحاظ تعداد دانشگاه برتر به خود اختصاص داده است.
آسیا در رتبهبندی 16-2015 تایمز
دانشگاه ملی سنگاپور در سال 16-2015 توانست با پیشی گرفتن از دانشگاه توکیو ژاپن رتبه 26 جهان و مقام اول آسیا را به خود اختصاص دهد. دانشگاه پکینگ چین نیز با 6 رتبه صعود و کسب مقام 42 جهان رتبه دوم آسیا و دانشگاه توکیو با 18 رتبه نزول نسبت به سال گذشته و کسب جایگاه 43 در جهان رتبه سوم آسیا را کسب کردهاند.
کشور چین با داشتن 37 دانشگاه در جمع 800 دانشگاه برتر جهان و دو دانشگاه در جمع 50 دانشگاه برتر توانسته قدرت علمی خود را همچنان حفظ کند. ژاپن و کره جنوبی هر دو در سال 16-2015 افت رتبه شدیدی را تجربه کردند. ژاپن تنها دارای دو دانشگاه در جمع 200 دانشگاه برتر جهان است که نسبت به سال گذشته سه دانشگاه نزول داشته است. دانشگاه ملی سئول کره جنوبی با رتبه 85 جهان تنها دانشگاه این کشور است که در جمع 100 دانشگاه برتر جهان قرار گرفته است و این در حالی است که سال گذشته این کشور دارای سه دانشگاه برتر در جمع 100 دانشگاه برتر جهان بوده است. با این حال کشور ژاپن با داشتن 41 دانشگاه در جمع 800 دانشگاه برتر جهان حائز مقام سوم جهان به لحاظ تعداد موسسات حاضر در جمع برترینهای جهان در بین کشورهای حاضر در این فهرست است.
وضعیت دانشگاههای اروپا
کشور انگلیس همچنان دارای بهترین موقعیت در بین سایر کشورهای اروپایی است و 78 جایگاه از 800 جایگاه موجود در فهرست را به خود اختصاص داده است. دانشگاه آکسفورد، دانشگاه کمبریج و امپریال کالج لندن به عنوان سه دانشگاه برتر این کشور، به ترتیب رتبههای 2، 4 و 8 جهان را به دست آوردند.
انستیتو فناوری زوریخ با رشد چهار رتبه نسبت به رتبه بندی سال گذشته و کسب جایگاه 9 جهان توانست رتبه چهارم اروپا را به خود اختصاص دهد. این دانشگاه سال گذشته رتبه 13 را کسب کرده است.
به گزارش ایسنا،از آلمان 20 دانشگاه در جمع 200 دانشگاه برتر جهان حاضر شدند که دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ، برترین دانشگاه این کشور، رتبه 29 جهان را کسب کرد.
No tags for this post.