روشی جدید برای جداسازی میوه سالم از چروکیده

سعید رضا سبحانی پور، کارشناس ارشد مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی از دانشگاه فردوسی مشهد، یکی از اعضای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار سینا پرس درباره ضرورت اجرای این طرح گفت: هم اکنون عناب ها و سایر میوه ها به وسیله دستگاه های الک جدا سازی می شوند؛در دستگاه  الک بزرگ ،عناب های درشت و در سیستم الک کوچک عناب های ریزتر جدا می شود. در این دستگاه ها کیفیت داخل میوه ها مورد بررسی قرار نمی گیرد.

وی افزود: همچنین بسیاری از محصول‌های کشاورزی مانند عناب، سنجد و زیتون بر اثر امراض یا آفات دچار چروکیدگی یا پوکی داخلی شده و کیفیت شان پایین می آید. ما برای شناسایی و جدا کردن محصول سالم از غیر سالم یا طبقه بندی محصول ها در گروه های مختلف نیاز به دستگاه خاصی داریم.

وی اظهار کرد: من در این تحقیق با استفاده از تکنیک پردازش تصویر( روشی سریع، دقیق و غیر مخرب ) به طبقه‌بندی و تشخیص عیوب سطحی عناب بر اساس ویژگی‌های شکلی و بافتی این محصول و استاندارد ملی ایران پرداخته ام.

وی بیان کرد: ابتدا در این تحقیق برای شناسایی و طبقه‌بندی عیوب سطحی عناب 9 ویژگی شکلی و 24 ویژگی بافتی برای تشخیص چروکیدگی، آفت‌زدگی، شکستگی و نارس بودن میوه مورد بررسی قرار گرفت و سپس ویژگی‌های برتر آن مشخص شد.

وی تصریح کرد: همچنین در این تحقیق چند ویژگی با یکدیگر برای طبقه‌بندی با روش‌های تحلیل تفکیک خطی (LDA) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) مورد ارزیابی قرار گرفت.

سبحانی پور گفت: نتایج این تحقیق نشان داد که ویژگی‌های بافتی با دقت بسیار بهتری نسبت به ویژگی‌های شکلی در تشخیص عیوب سطحی عناب موثر هستند؛ ما با استفاده از این ویژگی‌ها می‌توانیم با دقت بیش از 96 درصدی عناب چروکیده را از سالم شناسایی و جدا سازی کنیم.

این محقق جوان، استفاده از روش پردازش تصویر( به عنوان یک روش غیر مخرب در طبقه بندی و شناسایی ضایعات محصول عناب)، شناسایی ویژگی های مناسب برای تشخیص دسته های مختلف کیفی عناب برای طبقه بندی به منظور آمادگی ساخت دستگاه سورتینگ عناب بر پایه پردازش تصویر، طبقه بندی عناب به عنوان یک محصول مهم استان خراسان جنوبی بر اساس کیفیت محصول را از جمله کاربردهای مهم این طرح عنوان کرد و افزود: هم اکنون کارهای تحقیقات اولیه و میدانی و برنامه نویسی این طرح به پایان رسیده است و پیش بینی می شود تا 3ساله آینده با سرمایه گذاری شخصی این دستگاه ساخته شود؛  قطعا کیفیت این کار در قالب یک تیم تحقیقاتی بهتر است. من برای تحقق این موضوع به بسیاری از ارگان ها و سازمان های مربوطه استان خودمان مراجعه کردم اما متاسفانه راه به جایی نبردم.

وی گفت: این طرح برای سایر میوه ها نیز قابل تعمیم است به شرطی که عیب سطحی و خصلت میوه های دیگر شناسایی و کارهای میدانی آن نیز انجام شده باشد؛ هم اکنون نمونه مشابه خارجی این طرح روی زیتون کار شده و مراحل آزمایشگاهی ساخت آن دستگاه  در حال سپری است.

وی عنوان کرد: هزینه انجام این کار به ظرفیت دستگاه بستگی دارد؛ طبق پیش بینی ها هزینه دستگاه اولیه حدود 50 میلیون تومان است.

سبحانی پور خشک کن خورشیدی گیاهان دارویی را از دیگر طرح های خود عنوان کرد و درباره این طرح گفت: این طرح با کمترین هزینه  برای اتاقی با ابعاد 3 در 4 روستایی و مناطق آفتاب خیز به منظور خشک کردن گیاهان دارویی  و با همان خاصیت طبیعی قابل اجراست.

وی اظهار کرد: تنها نصب یک کلکتور خورشیدی روی پشت بام همان اتاق و نصب یک وسایل هوادهی مانند پنکه برای اجرای این طرح نیاز است؛ جریان هوا با گذشتن از کلکتور گرم می شود به عنوان مثال با اجرای این طرح گرمای اتاق می تواند از 20 به 30 تا 35 درجه سانتی گراد برسد؛ کشاورزان می توانند با صرف کمترین هزینه و با روشی کاملا بهداشتی این طرح را اجرایی کنند.

 

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا