از این رو ضرورت دارد بخش کشاورزی با شناخت نقش و اهمیت امنیت غذایی در فرآیند توسعه ملی و نقش کلیدی آن در رسیدن به این هدف، افزایش تولیدات بخش کشاورزی و تولید مواد غذایی را متناسب با رشد جمعیت و ضرورت تامین نیازهای تغذیه ای جامعه از نظر کیفی و کمی در برنامه های توسعه مورد توجه قرار دهد.
نقش گوگرد در تغذیه گیاهان
کیفیت و در دسترس بودن موادغذایی ازجمله شاخص هایی است که از آن به عنوان شاخص های امنیت غذایی در دنیا نام برده شده است. نیتروژن، فسفر و پتاسیم سه عنصر اصلی مورد نیاز گیاه است. مصرف کودهایی که با هدف تامین نیازهای غذایی گیاهان تهیه می شود از بهترین راهکارها برای تامین این عناصر برای گیاه است. با مصرف این کودها، عملکرد محصولات کشاورزی در واحد سطح افزایش پیدا می کند و می توان به کشاورزی پایدار دست یافت. با توجه به ضرورت توجه به این موضوع مهم در بخش کشاورزی لازم است در حوزه کشاورزی در سطح گسترده تری از انواع مختلف کودهای موردنیاز گیاه استفاده شود. پس از ازت، فسفر و پتاس، چهارمین عنصر ضروری برای گیاهان گوگرد است. گیاهان به گوگرد بیش از فسفر نیاز دارند. این عنصر در تولید اسیدهای آمینه و پروتئین ها نقش بسیار مهمی دارد و کمبود گوگرد به کاهش عملکرد کیفی و کمی محصولات کشاورزی منجر می شود. خاک های ایران به خصوص در نواحی ای مانند فلات ها، قلیایی و آهکی است. از سوی دیگر، کمبود مواد آلی و قلیایی بودن آب های آبیاری موجب کاهش میزان حلالیت عناصر غذایی پرمصرف گیاه و ریزمغذی ها می شود. در نتیجه جذب این عناصر به کندی صورت می گیرد. از این رو تغذیه گوگرد در گیاهان اهمیت زیادی دارد. از کودهای گوگردی به عنوان اصلاح کننده خاک های زراعی و تامین کننده گوگرد مورد نیاز گیاه استفاده می شود.
همکاری صنعت نفت و بخش کشاورزی
بررسی ها و مطالعات انجام شده نشان داده است مصرف کودهای گوگردی می تواند به افزایش 30 درصدی عملکرد دانه های روغنی و محصولات دیگر منجر شود. از این رو طرحی با هدف بررسی نقش کودهای گوگردی در افزایش کیفی و کمی محصولات کشاورزی با همکاری جهاد کشاورزی و موسسه تحقیقات آب و خاک اجرایی شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از این طرح تحقیقاتی، کود گوگردی علاوه بر نقش تغذیه ای، در اصلاح خاک و تبدیل خاک به محیط اسیدی نیز نقش بسیار مهمی دارد و موجب جذب بهتر موادغذایی از خاک می شود. بر این اساس می توان از کودهای گوگردی برای محصولات استراتژیک مانند گندم، سویا، کلزا و پنبه استفاده کرد.
روزبهانی : اگر از ترکیبات گوگردی به درستی استفاده شود این کودها نمی تواند سلامت انسان هایی را که از این گیاهان تغذیه می کنندبه خطر بیندازد |
مهندس احمد روزبهانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه صنعت نفت در گفت وگو با جام جم درباره همکاری صنعت نفت و بخش کشاورزی به منظور تامین کودهای گوگردی این طور توضیح می دهد: محصولات جانبی صنعت نفت می تواند در زمینه های مختلف کاربرد داشته باشد. یکی از این محصولات گوگرد است که در فرآیند پالایش صنعت نفت و گاز ایجاد می شود. اکنون یکی از دغدغه ها این است که چگونه می توان از این محصولات به روشی بهینه در زمینه های مختلف استفاده کرد. به گفته مهندس روزبهانی، اکنون سالانه حدود 70 تا 72 میلیون تن گوگرد در سطح دنیا تولید می شود که 65 میلیون تن از آن مصرف می شود و باقیمانده آن گوگرد مازاد است. پرسش این است در دنیا از گوگرد در چه زمینه هایی استفاده می شود؟ سالانه مقداری گوگرد مازاد در دنیا وجود دارد که باید برای استفاده از آن چاره ای اندیشید. یکی از راهکارها خام فروشی است. راهکار دیگری که مطرح می شود ذخیره سازی گوگرد مازاد در انبار است که این کار دغدغه های خاصی دارد و انبار طولانی مدت گوگرد می تواند خطرناک باشد. در دنیا از گوگرد در تولید زنجیره ای از محصولات مختلف استفاده می شود. عمده ترین زمینه مصرف گوگرد مازاد تبدیل آن به اسیدسولفوریک است. تقریبا بیش از 85 درصد گوگرد تولید شده در دنیا به اسیدسولفوریک تبدیل می شود. اسیدسولفوریک، شاخصی برای کشورهای صنعتی است. هرچه مصرف اسیدسولفوریک بیشتر باشد به این معنی است که آن کشور از نظر صنعتی پیشرفته تر است. اسیدسولفوریک به ترکیبات دیگری مانند اسید فسفریک و در نهایت کودهای فسفاته تبدیل می شود. بیش از 50 درصد گوگرد تولیدی در دنیا در چرخه تولید کودهای فسفاته مورد استفاده قرار می گیرد.
گوگرد با طبیعت بیگانه نیست
کودهای کشاورزی با تغذیه انسان های ساکن در این کره خاکی ارتباط مستقیمی دارد و یکی از اولویت های کلان دنیا تامین مواد غذایی اولیه برای محصولات کشاورزی است که اهمیت زیادی دارد. عضو هیات علمی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به این موضوع می گوید: با توجه به رویکردهایی که اکنون در سطح دنیا مطرح شده و همچنین در نظر گرفتن این که اکنون با آنچه در بخش کشاورزی مورد انتظار است فاصله زیادی داریم، لازم است بخشی از کودهای مورد نیاز در بخش کشاورزی از طریق واردات تامین شود. بنابراین شاید بهتر باشد ما نیز در مسیری قدم بگذاریم که پیش از این بسیاری از کشورهای موفق در حوزه کشاورزی پیموده اند. پیش از این، یک واحد تولیدی در پتروشیمی رازی راه اندازی شده است که گوگرد را به اسیدسولفوریک، اسید فسفریک و کودهای فسفاته تبدیل می کند. البته چند سالی است این واحد تولیدی با مشکلات و محدودیت هایی مواجه شده است و روند تولید کودهای فسفاته در این واحد تولیدی کاهش یافته است. به نظر می رسد به زیرساخت های عظیمی نیاز داریم که بتوانیم از این طریق نیازهای کشور را در این زمینه رفع کنیم. در شرایطی که زیرساخت های موجود در این زمینه وجود داشته باشد می توانیم گوگرد را به ترکیبات مختلفی تبدیل کنیم که در زمینه های مختلف کاربرد دارد. علاوه بر تهیه کودهای گوگردی، کاربردهای دیگری نیز برای این محصول جانبی صنعت نفت در نظر گرفته شده است. یکی از کاربردهای جدید مطرح شده برای گوگرد استفاده از این عنصر در تهیه آسفالت است. ما اکنون به دانش بومی تولید کودهای گوگردی دست یافته ایم.
خطر گوگرد و سلامت انسان
وی در پاسخ به نگرانی هایی که درباره مصرف کودهای گوگردی و به خطر افتادن سلامت انسان ها مطرح شده است این طور توضیح می دهد: گوگرد از عناصری است که در طبیعت به وفور یافت می شود و نمی توان گفت طبیعت با آن بیگانه است. مطالعات انجام شده نشان داده است گوگرد در ساختار پروتئینی که در گیاه و در نهایت در بدن انسان وجود دارد، یافت می شود. اسیدهای آمینه پایه این پروتئین ها هستند و باید در ساختار آنها گوگرد وجود داشته باشد. لازم است گوگرد در خاک وجود داشته باشد. گوگرد موجود در خاک از طریق ریشه جذب می شود. در برگ فرآیندی انجام می شود که در نهایت به ایجاد ترکیبات گوگردی منجر می شود. یکی از کودهای اصلی موردنیاز گیاهانی که دانه های روغنی دارند، گوگرد است. اگر از ترکیبات گوگردی به درستی استفاده شود این کودها نمی تواند سلامت انسان هایی را که از این گیاهان تغذیه می کنند در معرض خطر قرار دهد.
No tags for this post.