به گزارش ایرنا از رویترز، در این جراحی که برای اولین بار در انگلیس انجام شده، محققان بیمارستان چشم مورفیلد لندن، سلول های چشمی که از سلول های بنیادی مشتق شده بود، به پشت شبکیه چشم بیماری که از انحطاط ماکولای وابسته به سن رنج می برد، پیوند زدند.انحطاط ماکولای وابسته به سن یا AMD، یکی از مهمترین علل نابینایی در سالمندان محسوب می شود و یک پنجم افراد بالای 75 سال به آن مبتلا هستند. این بیماری بدون درد به مرور زمان دید مرکزی سالمند را کاهش می دهد و به دو نوع انحطاط خشک و تر تقسیم بندی می شود.
انحطاط ماکولا معمولا به دلیل رسوب چربی و پروتئین در شبکیه چشم بوجود می آید که مانع از رسیدن مواد مغذی به سلول های حساس به نور می شود.در این عارضه، یک لایه از سلول های اپیتلیال رنگدانه ای شبکیه (RPE) واقع در ماکولا، تخریب می شوند. سلول های RPE، نقش مهمی در بینایی دارند و سلول های حساس به نور موسوم به گیرنده های نوری را پشتیبانی می کنند. در انحطاط ماکولای تر که شدید تر از نوع خشک است، رگ های خونی غیر طبیعی، مایع مخاطی یا خون را وارد منطقه ماکولا می کند.
در این عمل جراحی، محققان سلول های RPE حاصل از سلول های بنیادی را به پشت شبکیه بیمار پیوند کرده اند. نتیجه این عمل جراحی در ماه دسامبر مشخص می شود، ولی تاکنون روی بیمار عارضه جانبی نشان نداده است.
بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، در آمریکا حدود 1.8 میلیون فرد 40 ساله و بالاتر، به این عارضه مبتلا هستند و این رقم تا سال 2020 میلادی، به 2.95 میلیون نفر خواهد رسید. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد.