نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

تولید نانو سلولز از پسماند کشاورزی و نانو کیتین از میگو

دکتر حسین یوسفی، عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، مدیر عامل شرکت نانو نوین پلیمر(یکی از شرکت های پارک علم و فناوری استان مازندران) در گفت و گو با خبرنگار سینا پرس، نانو سلولز، نانو کیتین، نانو کیتوسان و نانو فیبرلیگنوسلولز را عمده محصول های تولید شده این شرکت عنوان کرد و درباره نانو سلولز گفت: هم اکنون نانو سلولز با دو طریق مکانیکی و سنتز باکتری تولید می شود. مکانیزم این دو روش بسیار متفاوت است؛ در روش مکانیکی منبع نانو سلولز، چوب، پسماندهای کشاورزی و … است. مکانیزم این روش را بالا به پایین می‌گویند زیرا چوب و پسماند کشاورزی مقیاس بزرگی داشته و به مقیاس کوچکتری تبدیل می شوند.

وی افزود: در روش دوم، باکتری در یک محیط کشت واقع و گلوکزها در کنار هم چیده می شوند و ساختاری را تشکیل می‌دهند. مکانیزم این روش را پایین به بالا می گویند زیرا مولکول های گلوکز اندازه کوچکی داشته و با چیده شدن در کنار یکدیگر به نانو ساختاری بزرگ تبدیل می شوند.

وی بیان کرد: همچنین این دو نانو سلولز  از تفاوت های شیمیایی، فیزیکی و ساختاری برخوردارند. به طور کلی نانو سلولز ساخته شده به روش سنتز باکتری از نظر خواص خیلی بهتر از روش سنتز مکانیکی است.

این عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان درباره نانو کیتین ها نیز گفت: نانو کیتین از پوسته میگو ساخته شده است. ابتدا این پوسته ها قالب سازی و سپس به وسیله روش های شیمیایی و مکانیکی تبدیل به نانو ساختارهای کیتین می‌شوند.

یوسفی تصریح کرد: نانو کیتوسان را نیز از کیتوسان( محصول تیمار قلیایی کیتین) می گیریم؛ کیتین با انجام یک سری فعل و انفعال های شیمیایی به کیتوسان تبدیل می شود.

وی درباره خواص و ویژگی های این محصول ها گفت: این نانو مواد ضمن زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری، قابل تجدید هستند و معضلات سلامتی زیست محیطی ایجاد نمی‌کنند.

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان اظهار کرد: همچنین این مواد ضمن دارا بودن خواص مقاومتی و نفوذ ناپذیری بالا، مواد اولیه ارزان و فراوانی دارند و استفاده از آنها به عنوان افزودنی، سبب بهبود خواص مکانیکی و شفافیت محصولات نهایی می شود.

وی افزود: این خواص بالا و ویژگی های منحصر به فرد باعث شده تا این نانو مواد در صنایع مختلف مانند کاغذ سازی، نانو کامپوزیت، زیست پزشکی، پزشکی، غذایی و بسته بندی، نساجی، داروسازی، وسایل ورزشی، خودرو، هوافضا، دفاعی و مواد بهداشتی، ساختمان، الکترونیک مغناطیس و….کاربرد وسیع داشته باشد.

وی یادآور شد: هم اکنون این محصول ها نمونه داخلی ندارند و ما از 4 سال پیش تولید این محصول ها را آغاز کرده ایم.  هرچند این محصول ها از نظر کیفی هیچ تفاوتی با نمونه های مشابه خارجی ندارند و قابل رقابت با آن محصول ها هستند اما اکنون سرعت پیشرفت ما در این زمینه نسبت به کشورهای دیگر به دلیل حمایت نشدن دولتی کمتر است با این وجود ما هم اکنون توانسته ایم به هفت کشور آمریکا، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، فنلاند، کره جنوبی و ژاپن صادرات داشته ایم.

وی به پاره ای از مشکل های اجرایی این طرح ها پرداخت و گفت: هم اکنون مهمترین مشکل بحث قیمت تمام شده محصول های ما است. این محصول ها هم اکنون در مقیاس کارگاهی و تحقیقاتی تولید می‌شوند به همین دلیل قیمت بالایی دارند اما اگر این محصول ها در مقیاس صنعتی ساخته شوند هزینه تولید آنان به مراتب خیلی کمتر خواهند شد.

وی ادامه داد: ما باید روی این مساله بیشتر کار کنیم. هرچند قیمت محصول ما نسبت به نمونه های مشابه خارجی بسیار کمتر است اما هم اکنون مشکل اصلی ما محصول های جانشینی در حوزه نانو سلولز هاست. قیمت این جانشین ها خیلی کمتر از این محصول ها هستند. ما اکنون روی کاهش قیمت این محصول ها تمرکز کرده ایم اما  تحقق این امر کمی زمان بر است.

وی افزود: معمولا متولیان سازمان ها و ارگان ها شعارهای حمایتی زیاد می دهند. شعارهایی که با عمل شان تناسب چندانی ندارد. ما  اکنون توانسته ایم با اتکا به توان مالی خودمان این محصول ها را بدون حمایت ارگان یا سازمان خاصی تولید کنیم.

جدا از مسایل مالی اکنون به تولید محصول های دانش بنیان توجه شده است اما این فعالیت ها و جنبش ها باید تداوم یابد و تبدیل به نهضت شود تا کشور ما نیز به پای کشورهای پیشروی آسیایی مانند کره جنوبی و ژاپن برسد.

وی تصریح کرد: همچنین لازمه تولید محصول هایتک و شرکت دانش بنیان، داشتن مدیری آگاه به امور است. اگر مدیری نسبت به این محصول ها شناخت کافی نداشته باشد نمی توانیم انتظاری داشته باشیم که نهضت دانش بنیان به آن شکلی که مد نظرمان است در کشور شکل بگیرد. مدیران اجرایی و دولتی ما نیز باید دانش بنیان باشند.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل