کمپین کتابخوانی محیط زیستی در مدارس سراسر کشور ایجاد شود
معصومه ابتکار شب گذشته در مراسم اختتامیه نخستین دوره جشنواره سپیدار تاکید کرد: این اقدام می تواند منجر به نهضت فراگیر یا کمپین کتابخوانی محیط زیستی در مدارس سراسر کشور و ترویج فرهنگ مطالعه با استفاده از جاذبه طبیعت و محیط زیست شود.
معاون رییس جمهوری ادامه داد: بدون شک کودکان و نوجوانان نقش موثری در حفظ محیط زیست دارند زیرا می توانند اصلاح گر بسیاری از رفتارهای والدین خود باشند و چه بسا زاویه دید کودکان و نوجوانان به محیط زیست اثربخشی بیشتری داشته باشد و بیان واقعیت های محیط زیست کشور از زبان آنها منجر به ایجاد تفکر عمیق تری در جامعه شود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مسوولان جشنواره سپیدار می توانند با استفاده از ظرفیت سمن های محیط زیستی استانی به صورت دوره ای اقدام به دعوت از نویسندگان یا مترجمان کتاب های برگزیده این جشنواره برای حضور در مدارس کشور و ایجاد نهضت فراگیر یا کمپین کتابخوانی محیط زیستی داشته باشند.
وی با اشاره به پیشگامی نهادهای مدنی، مردمی و بخش خصوصی در برگزاری جشنواره سپیدار، گفت: یکی از شاخص های مهم جوامع فرهیخته، پیشگامی مردم در بسیاری از امور و حرکت دولت ها پشت سر مردم است.
ابتکار تاکید اصل 50 قانون اساسی بر همگانی بودن وظیفه حفاظت از محیط زیست کشور را تایید همین ضرورت پیشگامی مردم و پذیرش مسوولیت اجتماعی از سوی آنها برای حفاظت از محیط زیست دانست.
وی با مرور تلاش دولت برای حمایت از کتاب و کتابخوانی، اظهار کرد: یکی از اهداف سازمان حفاظت محیط زیست در این حوزه، حمایت از کتاب کودک با موضوع محیط زیست است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن یادآوری نقش مهم سمن های استانی در ایجاد ارتباط با مردم بومی و محلی و ارایه آموزش های محیط زیستی به آنها، گفت: می توانیم با استفاده از پتانسیل سمن های استانی به صورت دوره ای اقدام به دعوت از نویسندگان یا مترجمان کتب برگزیده این جشنواره برای حضور در مدارس استان ها و معرفی کتاب به کودکان و نوجوانان و کتاب خوانی جمعی در مدارس داشته باشیم.
ابتکار همچنین با تاکید بر اهمیت مصوبه سازمان ملل در خصوص اهداف توسعه ای جهان برای 15 سال آینده با محوریت توسعه پایدار ، تصریح کرد: ایران به رغم کاستی ها و چالش های فراوان پیش روی دولت یازدهم، اقدامات بسیار جدی برای حفظ محیط زیست و رفع چالش های کنونی آن آغاز کرده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست آموزش و فرهنگ سازی حفظ محیط زیست را از جمله اقدامات در راستای حفظ محیط زیست برشمرد و گفت: افزایش و توسعه مدارس محیط زیستی Eco_ Schools ، اجرای طرح مدارس جامع محیط زیستی (جم) با همکاری وزارت اموزش و پرورش، تغییر محتوا و بازنگری در مطالب کتب درسی دانش آموزان با رویکرد آموزش های محیط زیستی، آموزش محیط زیستی مربیان پیش آهنگی، احیای جشنواره بین المللی فیلم سبز ایران پس از 10 سال وقفه، جریان سازی محیط زیستی توسط هنرمندان و ورزشکاران به عنوان سفیران محیط زیست از جمله مهمترین اقدامات برای توسعه فرهنگی حفظ محیط زیست با همکاری سایر دستگاه ها است.
جشنواره سپیدار نخستین جشنواره محیط زیستی
جشنواره سپیدار نخستین جشنواره محیط زیستی است که با همکاری ارگان های مختلف مانند انتشارات فنی ایران، سازمان محیط زیست، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انجمن نویسندگان کودکان و نوجوان، نشریه دوچرخه و اداره تغییرات کتاب های درسی وزارت آموزش و پرورش شکل گرفته است. ایده اصلی برگزاری این جشنواره خطراتی است که محیط زیست را تهدید می کند.
بنابر اعلام دبیرخانه این جشنواره، در مجموع 370 کتاب منتشر شده از سوی ناشران مختلف در زمینه محیط زیست در طی 13 سال گذشته (93-80) مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد 190 عنوان داستان، شامل 121 داستان تالیفی و 68 داستان ترجمه، 74 کتاب شعر شامل 73 عنوان تالیفی و 1 عنوان ترجمه و 106 کتاب غیرداستانی شامل 33 عنوان کتاب تالیفی و 73 عنوان ترجمه بود.
در بخش آثار چاپ نشده نیز 280 اثر در بخش بزرگسال شامل 90 شعر و 190 داستان و 447 اثر در حوزه کودک و نوجوان به دبیرخانه این جشنواره رسید.
بر اساس این گزارش، در مجموع 21 کتاب داستان شامل 12 عنوان ترجمه و 9 عنوان تالیف و 7 کتاب غیر داستانی به مرحله نهایی رسیده و در زمینه شعر نیز هیچ کتابی به مرحله نهایی نرسید.
همچنین 14 اثر از آثار منتشر شده در مطبوعات کودک و نوجوان، 12 داستان چاپ نشده بزرگسال و 7 شعر به مرحله نهایی رسید. در زمینه آثار چاپ نشده کودک و نوجوان نیز 72 نفر با 86 اثر به مرحله نهایی رسید.