سیگار باعث افزایش سرطان، بیماری های قلبی عروقی و ریوی در افراد می گردد. مطالعه ای جدید که در مجله The Lancet Diabetes & Endocrinology به چاپ رسیده است، نشان داده است که سیگار کشیدن با دیابت نوع 2 نیز مرتبط است.
دیابت شیرین نوع ۲ که سابق بر این آن را دیابت شیرین غیروابسته به انسولین (NIDDM) یا دیابت بزرگسالان مینامیدند، نوعی اختلال در سوخت و ساز بدن است که با بالا بودن گلوکز خون در شرایط مقاومت در مقابل انسولین و کمبود نسبی انسولین شناسایی میشود.
این مسئله در تقابل با دیابت شیرین نوع ۱ است که در آن به دلیل تخریب سلولهای جزیرهای در لوزالمعده با کمبود مطلق انسولین مواجه هستیم. نشانههای کلاسیک این بیماری عبارتند از احساس تشنگی مفرط، تکرر ادرار، و احساس گرسنگی مفرط. ۹۰٪ افراد مبتلا به دیابت به دیابت نوع ۲ دچار هستند و ۱۰٪ دیگر به ترتیب مبتلا به دیابت شیرین نوع ۱ و دیابت بارداری میباشند. گفته میشود که چاقی دلیل عمده دیابت نوع ۲ در افرادی است که به لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستند. از دیگر دلایل آن میتوان به عدم تحرک، فشار خون بالا، داشتن HDL خون پایین و یا تری گلیسیرید بالا اشاره کرد.
نرخ ابتلا به دیابت به طرز قابل توجهی در ۵۰ سال اخیر به موازات چاقی افزایش یافته است. تا سال ۲۰۱۰ تقریباً حدود ۲۸۵ میلیون نفر مبتلا به این بیماری بودند و این درحالی است که تعداد آنها در سال ۱۹۸۵ حدود ۳۰ میلیون نفر بوده است. عوارض ناشی از قند خون بالا میتواند شامل بیماری قلبی، سکتهها، ریتینوپاتی دیابتی که بر بینایی اثر میگذارد، نارسایی کلیوی که در آن فرد ممکن است نیاز به دیالیز داشته باشد، و گردش ضعیف خون در دست و پا که ممکن است منجر به قطع عضو شود.
مطالعه جدید که به سرپرستی پروفسور فرانک هو (Frank Hu) از دانشگاه هاروارد انجام شده است، نشان می دهد که سیگار کشیدن و حتی در معرض دود سیگار بودن می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به میزان قابل ملاحظه ای افزایش دهد.
نکته جالب توجه این است که خطر ابتلا به دیابت در افرادی که به تازگی سیگار را ترک کرده اند در مقایسه با افرادی که سیگار نمی کشیدند، 54% افزایش داشته است. به این معنی که افرادی که برای مدتی سیگار کشیده اند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
No tags for this post.