ابوالفضل صالح افزود: کمیته ای متشکل از محققان و متخصصان دانشگاه های مختلف و اعضای پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی در مورد ایجاد پایگاه تحقیقاتی دایمی ایران در جنوبگان تشکیل و در مورد چگونگی اجرای این طرح تصمیم گیری می کند.
وی ادامه داد:با توجه به اهمیت موضوع و حساس بودن آن از لحاظ آموزش و تجهیزات، اعضای کمیته در یکی از جلسات تصمیم گرفتند ردیف اعتباری جداگانه ای به این طرح اختصاص یابد که امروز جلسه ای برای تصمیم گیری نهایی و ارجای آن به وزارت علوم تحقیقات و فناوری برگزار می شود.
صالح افزود:در حال رایزنی برای امضای تفاهم نامه با برخی کشورها مانند روسیه، آلمان و نیوزیلند که در جنوبگان پایگاه دارند، هستیم، همچنین مالزی حدود 10 سال است که در این زمینه فعالیت می کند از این رو در حال مذاکره با این کشور برای استفاده از تجربیات این کشورهستیم.
وی گفت:اعزام محقق به مراکز تحقیقاتی یکی از کشورها به مرکز تحقیقات جنوبگان آنها جزو برنامه های پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی است که انعقاد تفاهم نامه ها هم در همین راستا انجام می شود، اما هنوز کار عملی در زمینه اعزام صورت نگرفته است.
رییس مرکز ملی تحقیقات جنوبگان در مورد ضرورت راه اندازی پایگاه دایمی جمهوری اسلامی ایران در جنوبگان اظهار کرد: محققان ایرانی می توانند در صورت راه اندازی این پایگاه، تحقیقات در زمینه هایی همچون اقیانوس شناسی، نقشه نگاری، زمین شناسی، یخ شناسی، یخچال شناسی، اقلیم شناسی و هواشناسی را در این منطقه دنبال کنند.
صالحی گفت: در حال حاضر رقابت تنگاتنگی بین کشورهای جهان برای انجام تحقیقات و فعالیت های علمی در قطب جنوب وجود دارد که ایران نیز نباید از این عرصه به دور باشد، در تلاش هستیم تا درکنار یکی از کشورهایی که در قطب جنوب پایگاه تحقیقاتی دارد همکاری های تحقیقاتی انجام دهیم تا به مرور پایگاه تحقیقاتی کشور را راه اندازی کنیم.
به گزارش ایرنا , تقریبا 70 درصد منابع آب شیرین جهان در یخ های قطب جنوب قرار دارد این در حالی است که این ناحیه سردترین منطقه جهان است و دمای آن حتی به منفی 90 درجه سانتیگراد نیز می رسد، قاره جنوبگان با وسعت 14 میلیون و 600 هزار کیلومتر مربع ، بیش از هشت و نیم برابر مساحت ایران و پنجمین قاره از لحاظ وسعت و بزرگی است به طوری که 10 درصد خشکی های جهان را به خود اختصاص داده است.