آلاینده های خروجی از اگزوز خودروها تخریب کننده لایه ازون
مجمع عمومی سازمان ملل در سال 1994 میلادی، شانزدهم سپتامبر (25 شهریور) را روز بین المللی حفظ لایه ازون نامید و در این روز اقدامات ویژه ای در جهت افزایش آگاهی افراد به منظور جلوگیری از تخریب لایه ازون در سراسر دنیا صورت می گیرد.
این روز یادآور و بزرگداشت پروتکل مونترال در رابطه با موادی که موجب تخریب لایه ازون می شوند، است که در سال 1987 به امضا رسید.
لایه ازن، لایه ای از استراتوسفر زمین است که در ارتفاع حدود 10 کیلومتری قرار دارد و حاوی غلظت بالای ازون است. این لایه نقش محافظتی دارد و قسمت اعظم اشعه ماورای بنفش خورشید را جذب می کند و مانع رسید آن به زمین می شود.
اشعه ماورای بنفش خورشید برای تمام موجودات و اکوسیستم مضر است و در صورت تخریب این لایه محافظتی، سلامت تمام موجودات به خطر می افتد.اشعه ماورا بنفش خورشید مهمترین عامل ابتلا به سرطان پوست است.
در این روز، اقدامات ویژه ای در جهت افزایش آگاهی افراد به منظور جلوگیری از تخریب لایه ازون در سراسر دنیا صورت می گیرد. در بسیاری از مدارس، مربیان در مورد راه های محافظت از لایه ازون بحث می کنند و سمینارها و تشکل های متفاوتی برگزار می شود.
اولین گزینه حفظ لایه ازن، اجتناب از مصرف موادی است که لایه ازون را تخریب می کنند. یکی از مضرترین مواد، کپسول های اطفای حریق حاوی هیدروکربن هالوژنه است که معمولا در آتش نشانی ها مورد استفاده قرار می گیرد. این مواد باید با مواد بدون ضرر جایگزین شوند.
مورد بعدی، افشانه ها و مواد شیمیایی خانگی هستند که باید با مواد طبیعی و بدون ضرر جایگزین شوند.
آفت کش ها یکی دیگر از معضلات تهدید کننده لایه ازون هستند که به طور وسیع به صورت خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.
نشت کلروفلوروکربن ها از یخچال، فریزر و دستگاه های تهویه مطبوع نیز یکی دیگر از عوامل تهدید کننده لایه ازون هستند که باید به طور مرتب توسط تکنسین ها بررسی و تعمیر شوند.
استفاده از وسایل چوبی که در ساخت آن از برمید متیل اسفاده نشده است توصیه می شود، زیرا این ترکیب شیمیایی سبب آلودگی لایه ازون می شوند. به طور کلی مواد شیمیایی کلروفلوئوروکربن ها، هالون ها، متیل کلروفرم، تتراکلرید کربن، متیل بروماید، هیدروکلروفلوئوروکربن ها و بروموکلرومتان مهمترین عوامل نابود کننده لایه ازون هستند.
اکسید نیتروژن تولید شده از اگزوز ماشین ها نیز در تخریب لایه ازون موثرند، بنابراین توصیه می شود که برای طی مسیر های کوتاه از دوچرخه استفاده شود یا مسیر پیاده طی شود. استفاده از وسایل نقلیه عمومی یا هیبریدی نیز راهکار مناسبی است.