گزارش تصویری و تحلیل فنی بقعه شیخ بهاءالدین مروست

در اطراف بنای اصلی ، بناهای تازه ساخت به آن الحاق شده است که برای ساخت آن از آجر استفاده شده  است . داخل بقعه بر روی کاه گل گچ اندود شده و هیچ گونه تزئیناتی مشاهده نمی شود .  بنا دارای گنبد بوده و در بالای آن چهار پنجره ، تعبیه شده است .  در داخل اتاق بقعه چهار قبر وجود دارد و به گفته اهالی محل  چهار قند یل و سنگ کتیبه این بقعه به سرقت رفته است . قبر منسوب به شیخ بها الدین به وسیله کاشی های فیروزه ای در طرح های چهار ضلعی و  شش ضلعی  ، تزئین شده است .  در وسط این بقعه یک بر جستگی هشت ضلعی وجود دارد که برای روشن کردن شمع استفاده می شده است .  در بخش های مختلف بدنه خارجی بقعه  آثار کاشی های لعابدار چهار گوش و شش گوش فیروزه ای  دیده  می شود .  در بخشی از قسمت های کف بقعه نیز که موزائیک جدید شده است آثاری از کاشی لعابدار شش ضلعی فیروزه ای دیده می شود که احتمالاً قبر بوده است .

بر اساس نوشته های ایرج افشار ، در صفحه 313 کتاب آثار تاریخی یزد وضعیت قبلی بقعه به این شرح بیان شده است :

"  این زیارتگاه مجموعه بنای مختصری است که مردم به  آن   اعتقاد می ورزند  و بر آن نذورات می کنند  و مزار شیخ بهاء الدین می دانند . ولی سنگ قبر منصوب در آن از آن نجم الدین شیخ محمود بن شمس الدین شیخ محمد  بها ءالدین  است .  اصل این بنا از خشت و گل است و داخل آن کاه گل شده . اطراف بنای اصلی چهار صفه ترکیب یافته و صورت چند قبر در صفه جنوبی پدیدار است .  در این بنا فقط یک سنگ به اندازه 50×75 سانتیمتر و از جنس مرمر سبز رنگ هست که به خط نسخ خوش بر آن چنین نقر کرده اند :

حاشیه :

« الله لا اله الا هو الحی القیوم ….. و هو العلی العظیم . ( سوره بقره آیه 255 ) »

متن :

«  ( سوره اخلاص )  نجم الملة  و الدنیا و الدین شیخ محمود شاه بن شیخ الاسلام الاعظم شمس الملة التقوی  و الدین شیخ محمد  بهاء   ا لدین فی یوم الاحد الخامس و العشرین  من ذی الحجة سنة اثنتین  و تسعین  و سبعمائه . »

در جامع مفیدی ذیل  مقاله  سوم  که  در  احوال  مشایخ است اطلاعی از پدر نجم الدین محمود  مندرج است و منحصراً به نقل از دو کرامت از او اکتفا رفته است .

در ضمن یکی از نقل ها می گوید ، جماعتی چوپانان در سرای شهر بابک از اعراب فولادی شکایت بدو بردند . مولف عنوانش را چنین آورده است :

« شیخ اقدم سعید المشهور بوفور الکرامات المعروف بعلو المقامات شیخ شمس الحق و الدین  محمد بن بهاء الدین نور الله قبره »  "

این بنا به شماره 2801 و به تاریخ 16/7/1379 به ثبت رسیده است .

گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا