نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

شبیه سازی رایانه ای یک آنزیم درک دانشمندان را از ویروس هپاتیت سی بهبود می بخشد

به گزارش ایرنا از ساینس، آنزیم NS3 نقش مهمی در تکثیر و پخش ویروس هپاتیت سی در بدن دارد، بنابراین شبیه سازی و نحوه عملکرد آن اطلاعات ارزشمندی را در مورد بیماری و روش های درمان در اختیار محققان قرار می دهد.تنها اطلاعاتی که در مورد این آنزیم تا امروز در دسترس محققان قرار داشت، عکس های ثابتی بود که در یک مبحث فیزیکی به نام بلور شناسی تهیه شده بود؛ ولی با استفاده از شبیه سازی رایانه ای، امکان مشاهده رفتار آنزیم در قالب یک فیلم متحرک وجود دارد.

آنزیم NS3 فقط با RNA در ویروس تعامل دارد. RNA یک اسید نوکلئیک است که در تمام سلول های زنده وجود دارد و نقش آن حمل دستورالعمل ها از DNA برای کنترل سنتز پروتئین است. ویروس ها حاوی پروتئین DNA نیستند و کدهای ژنتیکی آنها در RNA نگهداری می شود.
آنزیم NS3 درون رشته RNA مانند کِرم می خزد و به کمک آنزیم دیگری به نام پلیمراز، DNA را برای تکثیر آماده می کند. شبیه سازی رایانه ای محققان نه تنها نحوه تعامل NS3 با RNA را مشخص می کند، بلکه نشان می دهد این فرآیند چگونه از واحدهای شیمیایی انرژی استفاده می کند. پروتئین ها از این واحدهای شیمیایی انرژی که ATP نام دارند، برای انجام فعالیت های خود استفاده می کنند.
با استفاده از این شبیه سازی رایانه ای می توان نحوه گسترش ویروس و نقطه اثر آن را درک کرد و دارو های جدید هپاتیت سی را برمبنای آن تولید کرد.
اگر بتوان داروهایی تولید کرد که دقیقا این آنزیم را مورد هدف قرار می دهند، عوارض جانبی دارو به حداقل کاهش می یابد.
سالانه حدود 1.5 میلیون نفر در سراسر جهان جان خود را بر اثر عفونت هپاتیت، به ویژه نوع بی و سی از دست می دهند. علاوه براین اکنون 180 میلیون نفر در جهان مبتلا به هپاتیت سی هستند.
به التهاب کبد هپاتیت گفته می شود. التهاب کبد می تواند به فیبروز، سیروز یا سرطان کبد منجر شود. ویروس هپاتیت مهمترین عامل بروز این بیماری است، ولی عفونت های دیگری مانند مواد سمی (مصرف الکل و مواد مخدر) و بیماری های خود ایمنی نیز از جمله دلایل هپاتیت محسوب می شود.
تاکنون پنج ویروس اصلی هپاتیت شناخته شده است که به عنوان هپاتیت نوع ای، بی ، سی، دی، و یی شناخته می شوند. احتمال سیروز کبدی و سرطان در دو نوع بی و سی بیشتر است. هپاتیت نوع ای و یی معمولا بر اثر مصرف آب و غذای آلوده ایجاد می شوند. هپاتیت نوع سی، بی و دی معمولا نتیجه تماس با مایعات آلوده بدن هستند.
دریافت خون آلوده، تماس با تجهیزات آلوده، انتقال از مادر به نوزاد و تماس جنسی کنترل نشده مهمترین روش های انتقال این ویروس کشنده است. این بیماری می تواند با علایمی چون یرقان (زردی پوست و چشم)، تیرگی ادرار، خستگی مزمن، تهوع، درد و استفراغ همراه باشد یا بدون هیچ علامت اولیه ای بروز کند.
استفاده از سرنگ آلوده یکی از مهمترین روش های گسترش هپاتیت است. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سالانه حدود دو میلیون نفر بر اثر سرنگ آلوده در معرض هپاتیت قرار می گیرند. تنها راه جلوگیری از این فاجعه، عدم استفاده از سرنگ مشترک است.
یکی دیگر از مهمترین راهکار های پیشگیری از هپاتیت، ایمن سازی کودکان است. سالانه حدود 780 هزار کودک بر اثر آلودگی به هپاتیت بی جان خود را از دست می دهند. چند سالی است که به این ویروس بیشتر توجه شده و حرکت های جهانی برای مقابله با آن آغاز شده است. در ماه مه سال 2014 میلادی، قطعنامه ای برای پیشگیری، تشخیص و درمان هپاتیت صادر شد و 194 کشور آن را تایید کردند. تاکید قطعنامه بر تدوین برنامه جامع ملی برای مقابله با هپاتیت است.
در حال حاضر بیش از 180 میلیون نفر در سراسر جهان به هپاتیت سی مبتلا هستند؛ در حالی که تعداد مبتلایان به ایدز 34 میلیون نفر و تعداد مبتلایان به ابولا بیش از 30 هزار نفر است.
یک از مناطقی که به شدت تحت تاثیر هپاتیت قرار دارد، غرب آفریقا است. وجود زخم باز در افراد قبیله، تولد در خانه و به روش های سنتی و پخش عفونت از طریق آب و غذای آلوده، مهمترین دلایل ابتلا به این بیماری در مناطق دور افتاده آفریقا است.
نتایج این تحقیقات در نشریه Nucleic Acids Research منتشر شده است.

No tags for this post.
خروج از نسخه موبایل