گزارش تصویری و تحلیل فنی قلعه مهر پادین
قلعه مهرپادین در فاصله یک کیلومتری مجموعه مهر پادین در استان یزد قرار گرفته است . قدمت این قلعه مربوط به قرن هشتم بوده و بنیان و اسا س آن از خشت می باشد . قلعه دارای دو دیوار استحفاظی است که از این نظر شبیه به قلعه ابراهیم آباد رستاق است .
هر دیوار قلعه چهار برج دیده بانی دارد که در مجموع دو ردیف دیوارها ، هشت برج ساخته شده است . این قلعه تقریباً سالم مانده است و در اطراف آن باغ های انار و زمین های کشاورزی واقع شده است .
در ورودی به قلعه دارای ایوان کنگره داری است که از طریق آن می توان به قلعه وارد شد . در بالای کل دیوارهای قلعه کنگره هایی ایجاد کرده اند که احتمالاً کاربرد دیده بانی و تیر اندازی از فواصل آن را داشته است با این ویژگی که شخص تیر انداز و مدافع قلعه مورد اصابت تیر های دشمن قرار نمی گرفته است .
در پشت ورودی قلعه ساختمانی سه طبقه وجود دارد که احتمالاً محل استقرار قراولا ن و مستحفظین دروازه بوده و از پشت آن وارد بافت قلعه که شبیه یک شهر کوچک با خیابان بندی های منظم است ، می شویم .
در داخل قلعه تعداد زیادی خانه ساخته شده است که اکثراً سالم مانده و اهالی بومی منطقه در گذشته از آن ها به عنوان محل نگهداری احشام استفاده می کردند که خوشبختانه امروزه جلوی این کار گرفته شده است . در این خانه ها که برخی از آن ها حیاط دار بوده اند ، تعداد زیادی چاه حفر شده بود که آب قلعه را تامین می کرده است .
عموماً اتاق های داخل قلعه پلان چهار گوش ساده داشته و گنبد دار بوده اند . که با کاه و گل نما سازی شده بودند . در وسط قلعه عمارت بزرگی واقع شده است که احتمالاً محل اقامت فرمانده و یا حاکم است . این عمارت دارای اتاق های بزرگتر و با سقف های بلند تر نسبت به سایر خانه ها است و داخل آن تز ئینات و طاقچه هایی مشاهده می شود . غرفه های کوچکی نیز در بافت شهری داخل قلعه وجود دارد که احتمالاً مغازه و دکان هایی برای خرید و فروش مایحتاج اهالی قلعه بوده است . قلعه مهرپادین به شماره 6143 به ثبت رسیده است .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.