افزایش کیفیت و ارجاع به تولیدات علمی ایران در عرصه های بین المللی
دکتر سعید سهراب پور در میزگرد ایرنا با موضوع 'نگاهی به وضعیت علمی کشور' که با حضور سعید سرکار رییس ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد، با اشاره به کاهش تعداد مقالات کشور درحوزه بین الملل افزود:در مقابل میزان ارجاع و کیفیت مقالات بالا رفته است؛ کیفیت را می توان به لحاظ افزایش ارجاعات به مقالات اندازه گیری کرد که خوشبختانه در این زمینه رشد داشته ایم.
وی ادامه داد:از سوی برخی بیان شده که شتاب رشد علمی کشور در دوسال اخیر کاهش پیدا کرده است، این افراد با این موضوع سیاسی برخورد می کنند و این امر را به دولت وقت تعمیم می دهند، درصورتی که نزول شتاب رشد علمی درکشور از چهارسال پیش شروع شده است.
سهراب پور اظهارکرد:به لحاظ تولید مقالات علمی یک مقداری نزول داشته ایم اما مربوط به این دولت نیست، مسایل و فعالیت های علمی برخلاف دیگر مسایل جاری کشور این طور نیست که اثرگذاری آنی داشته باشد، مسایل علمی و پژوهشی بعد ازگذشت چند سال اثر خود را نشان می دهد.
وی بیان کرد: 12 سال است که مرتب اعلام کرده ام که تجهیزات دانشگاه های کشور مستهلک شده است، دانشگاه های کشور نیاز به تجهیزات دارند، اما متاسفانه کمبود بودجه مطرح می شود درصورتی که درسال های گذشته بودجه و پول وجود داشت اما مسئله اولویت و اهمیت دادن به این موضوع بود که در این زمینه در سال های گذشته توجه ای به آن نشد.
سهراب پور اظهارکرد: بیشترین تحقیقات ما درکشور در حوزه علوم پایه، پزشکی و مهندسی است و متاسفانه تحقیقات بین المللی در زمینه علوم انسانی بسیار کم است؛ تحقیق در زمینه علوم انسانی نیاز به تجهیزات دارد اما تجهیزات دانشگاه ها مستهلک و احتیاج به نوسازی یا جایگزینی دارد و این دلیل مهمی در زمینه نزول مقالات علمی به لحاظ تعداد است.
*** افزایش تعداد ثبت اختراعات داخلی و بین المللی
سهراب پور با اشاره به اینکه تعداد ثبت اختراعات در داخل کشور و در عرصه بین المللی افزایش یافته است، گفت:ثبت اختراع در داخل کشور آسان اما در حوزه بین المللی دشوار است، تا 15سال گذشته ثبت اختراع کشور درحوزه بین الملل کم بود اما اکنون رشد خوبی دارد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با اشاره به برگزاری جشنواره های متعدد رویش در استان های کشور ادامه داد: در سال، هشت جشنواره اختراعات رویش توسط بنیاد نخبگان استان ها برگزار می شود و در آن مخترعین استان و استان های همجوار آخرین دستاوردهای خود را عرضه می کنند.
وی افزود: اختراعات ارایه شده در این جشنواره توسط داوران مورد داوری و ارزیابی قرار می گیردو اختراعات با ارزش مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان قرار می گیرد.
سهراب پور ادامه داد:افزایش تعداد ثبت اختراعات درکشور در نمایشگاه های رویش مشخص شده و برگزاری این جشنواره در استان ها سبب شور و هیجان در بین نخبگان کشور شده به طوری که نه تنها شاهد کم شدن اختراعات نبوده ایم بلکه با استقبال و افزایش اختراعات مواجه هستیم.
*** شکل گرفتن شرکت های دانش بنیان و مفهوم تجاری سازی فناوری
وی با اشاره به اینکه شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی محصولات آنها مفاهیم جدیدی هستند که در پنج ساله اخیر درحال شکل گیری و رشد است، بیان کرد: تولید از طریق ایده بسیار مهم است و اکنون درکشور این امر از طریق راه اندازی شرکت های دانش بنیان آغاز شده و روز به روز در حال رشد است.
وی بیان کرد: اکنون در جهت ارتباط دانشگاه با بازار و تبدیل ایده به محصول و تولید، در تمام دانشگاه های کشور مراکز رشد تشکیل شده است؛ شرکت های دانش بنیان نوپا به مدت سه سال درمراکز رشد تحت پوشش و حمایت دانشگاه ها هستند تا محصولات خود را به ثمر برسانند، البته این مدت تا چهارسال نیز قابل تمدید است.
سهراب پور یادآور شد:بعد از این مدت این شرکت ها می توانند در پارک های علم و فناوری مستقر شوند، برای حمایت از این شرکت ها اکنون از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت هایی در نظر گرفته شده است که در صورت تایید دانش بنیان بودن این شرکت ها به آن ها تعلق می گیرد.
وی گفت:حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری از طریق ارایه تسهیلات از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی انجام می شود، علاوه بر آن شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری از معافیت مالیاتی و گمرکی بهره مند می شوند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان ادامه داد:نشر مقالات با کیفیت داخلی در مجلات معتبر بین المللی و نیز افزایش ارجاعات را می توان تولید علم دانست و در کنار این تولید علم اکنون بحث فناوری و تجاری سازی فناوری در کشور شروع و در حال رشد است.
وی افزود: با توجه به مساله ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان کشور که یکی از دغدغه های دولتمردان است، تشکیل شرکت های دانش بنیان راه حل خوبی برای رفع این معضل است، چراکه تشکیل شرکت های دانش بنیان علاوه بر ایجاد اشتغال برای فارغ التحصیلان دانشگاهی در جذب تعداد کثیری از فارغ التحصیلان نیز موثر است.
**** شرکت های فناور 'های تک ' باید افتخار ملی شوند
استاد تمام دانشگاه شریف تاکید کرد: ایجاد شرکت های بزرگ و برند در کشور بسیار مهم و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی ضروری است.
وی ادامه داد:کشورهایی مانند آلمان به شرکت زیمنس، هلند به شرکت فیلیپس و کره جنوبی به سامسونگ خود افتخار می کنند، ما نیز باید به این سمت حرکت کنیم.
سهراب پور با اشاره به اینکه اکنون درکشور تعداد شرکت های بزرگ محدود است و بیشتر شرکت های بزرگ فقط درحوزه خودروسازی فعال هستند وآن ها نیز وابسته به دولت می باشند، گفت: متاسفانه بعد از پیروزی انقلاب نگاه به بخش خصوصی منفی بود، در صورتی که موضوع اصل 44 قانون اساسی این است که هیچگاه دولت نمی تواند تولید کننده خوبی باشد.
وی یادآور شد:باید شرکت های تولیدی بخش خصوصی که محصولات 'های تک' در کشور تولید می کنند رشد یابند و باعث افتخار ملی شوند.
سهراب پور گفت:کشورهایی مثل آلمان، هلند و کره به دلیل اینکه به دانشگاه ها مراجعه می کنند و با دانشگاه ها در زمینه توسعه فعالیت و تنوع محصولات خود کار می کنند موفق هستند.
*** موفقیت ارتباط دانشگاه و صنعت در حوزه نظامی و دفاعی
رییس سابق دانشگاه صنعتی شریف گفت: در گذشته صنایع بزرگ دولتی اصلا احتیاجی به دانشگاه ها احساس نمی کردند و فناوری را مستقیما از خارج می خریدند، اما در زمان جنگ و اعمال تحریم ها اولین صنایعی که به دانشگاه ها مراجعه کردند، صنایع نظامی و دفاعی بود.
سهراب پور تصریح کرد:این صنعت علی رغم عدم اعتماد به دانشگاه ها، برای رفع مشکلات خود به دانشگاه ها مراجعه کردند و خوشبختانه دیدیم که درچند سال گذشته علاوه بر رفع مشکلات در این حوزه، شاهد دستاوردهای بسیارخوبی از سوی دانشمندان کشورمان هستیم.
وی در پایان با اشاره به اینکه در کشور نیروی علمی بسیارخوبی در دانشگاه های کشور داریم، افزود:اکنون کشور به لحاظ علمی مسئله ای از نظر تعداد نیروی انسانی موفق ندارد بلکه آن چیزی که اکنون مطرح است تقویت تجهیزات در دانشگاه ها و مراکزعلمی وپژوهشی است، باید دانشگاه ها را برای انجام تحقیقات و کارهای بزرگ علمی تجهیز کنیم.
وی بیان کرد:با توجه به پیش بینی های انجام شده در زمینه شکوفایی اقتصادی تا سال 95، انتظار است که با رفع مسایل مالی دولت به دانشگاه های کشور توجه بیشتری شود.
سهراب پور اظهارکرد:با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری باید در تخصیص بودجه به بخش پژوهش توجه ویژه ای شود و همچنین برای توسعه و صعود رتبه علمی کشور باید علاوه بر رفع مشکلات داخلی به تقویت مسایل و ارتباطات بین المللی نیز توجه کنیم .