داود میرشکار در گفت و گو با ایرنا افزود: اکنون یک آمار 100 هزارتایی در جمعیت فک های خزری وجود دارد که مربوط به چند سال گذشته است.وی اظهار کرد: نداشتن اطلاعات کافی به ویژه آماری از جمعیت فک ها موجب می شود تا مطالعات و حفاظت از این گونه در خطر انقراض با جدیت و به روش علمی پیگیری نشود.
میرشکار ادامه داد: از این رو سازمان های مردم نهاد پنج کشور حاشیه دریای خزر از جمله ایران، آذربایجان، روسیه، قزاقستان و ترکمنستان دور هم جمع شدند و تصمیم گرفتند متولی پایش فک های خزری شوند و در این رابطه نشست های زیادی داشتند.
وی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست نیز از سازمان های مردم نهاد فعال در این عرصه خواسته است تا برنامه های پایش خود را به سازمان ارایه دهند و سازمان نیز تصمیم دارد تا جایی که می تواند به سمن ها در راستای تامین اعتبار، نیروی انسانی و یا به روز رسانی پایش کمک کند.
مدیر کل دفتر زیست بوم های دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه سمن ها نشست های خود را آغاز کرده اند گفت: گزارش های دوره ای خود را به سازمان ارایه می دهند.
وی اظهار کرد: فک ها بر روی یخ ها زاد و ولد می کنند از این رو پایش باید در فصل زمستان و از نقاط شمالی دریای خزر آغاز شود زیرا در این حالت می توان با هواپیما، عکس های هوایی و زمینی شمارش دقیقی انجام داد.
میرشکار ادامه داد: بخش هایی از روسیه و قزاقستان و برخی از جزایر ترکمنستان بیشتر اوقات در زمستان یخ می بندند از این رو بهترین مکان برای شروع سرشماری هستند ، همچنین در این بخش ها از سواحل این کشورها تردد بسیار کم است از این رو آرامش زیادی بر فضا حاکم است که موجب روی آوردن فک ها به این بخش ها می شود.
به گفته وی همچنین یک سری جزایر بسیار کوچک در اطراف دریای خزر وجود دارد که فک ها گاهی بر روی آنها مستقر می شوند.
وی گفت: دفتر زیست بوم های دریایی پیشنهاد داد تا با همکاری کشور ترکمنستان در بهار، تابستان و پاییز، سواحل دو کشور نیز مورد پایش قرار گیرد زیرا در این فصول تردد فک ها در این سواحل بسیار زیاد است.
میرشکار افزود: انجام پایش و سرشماری نیاز به برنامه علمی دارد از این رو قرار شد این برنامه از مرکز تحقیقات فک خزری در هلند به سازمان محیط زیست ارسال شود و ترکمنستان نیز نقاط پایشی خود را اعلام کند و بعد از آن برآورد هزینه و نیروی انسانی صورت گیرد و در صورت تامین اعتبار پایش انجام می شود.
وی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن پایش فک های خزری ایران و ترکمنستان، قطعا به پایش سمن های زیست محیطی نیز کمک خواهیم کرد.
میرشکار با تاکید بر اینکه فک ای خزری گونه ای در خطر انقراض هستند گفت: برای حفاظت از آنها در حال ایجاد کمیته های تخصصی حفاظت از فک خزری در سه استان شمالی کشور از جمله گلستان، مازندران و گیلان هستیم .
فک خزری با نام علمی Pusa caspica یکی از پستانداران کمیاب آبزی دنی ااست که فقط در دریای خزر و رودخانه های منتهی به آن زندگی می کند. این گونه تنها پستاندار دریای خزر محسوب می شود و به دلیل صید بی رویه و به هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بین المللی است.
فک خزری به طور میانگین ۱٫۵ متر طول و ۶۸ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فک به شمار می رود.
ساحل نشینان شمال به آن سگ آبی می گویند، فک ها جانورانی با ارزش اند که حتی با مدفوع خود یک منبع غذایی در دریای خزر به وجود می آورند و نابودی آنها اکوسیستم خزر را به خطر می اندازد.
فک ها در تابستان، بهار وپاییز بیشتر در آب های ایران زندگی می کنند و برای زایمان به مناطق یخی در شمال دریای خزر مهاجرت می کنند.
این تنها پستاندار دریای خزر در خطرنابودی قرار دارد.