نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

احساسات فعلی ما می تواند با خاطراتی از رفاه گذشته، تداخل داشته باشد

به گزارش سیناپرس همدان، تحقیقات منتشر شده در Psychological Science نشان می‌دهد که یکی از دلایلی که شادی می‌تواند تا این حد دست نیافتنی به نظر برسد این است که احساسات کنونی ما می‌توانند با خاطرات رفاه گذشته ما تداخل داشته باشند.
نویسندگان، آلبرتو پراتی (دانشگاه کالج لندن و دانشگاه آکسفورد) و کلودیا سنیک (دانشگاه سوربن) در مصاحبه ای توضیح دادند: افراد شاد تمایل دارند در مورد بهبود رضایت از زندگی خود در طول زمان اغراق کنند، در حالی که افراد ناراحت تمایل دارند که در مورد کاهش سطح شادی خود اغراق کنند. این نشان دهنده سردرگمی خاصی بین احساس شادی و احساس بهتر بودن است.
پراتی و سنیک داده های چهار بررسی طولی را تجزیه و تحلیل کردند تا به نتیجه ای برسند که چگونه احساسات فعلی ما بر خاطرات شادی گذشته ما تأثیر می گذارد.
نخست، پراتی و سنیک داده‌های موجود از نظرسنجی مداوم پانل اجتماعی-اقتصادی آلمان در مورد رفاه شهروندان آلمانی را با تمرکز بر پاسخ‌های 11056 شرکت‌کننده بین سال‌های 2006 و 2016 تجزیه و تحلیل کردند. هر سال، شرکت‌کنندگان میزان رضایت خود را از زندگی خود در مقیاس 1 تا 10 گزارش کرده بودند. در سال 2016، از پاسخ‌دهندگان نیز خواسته شد تا یکی از 9 نمودار خطی را انتخاب کنند که مسیر رضایت از زندگی آنها را در دهه گذشته به بهترین شکل منعکس کند.
پراتی و سنیک در مقاله نوشتند که انتخاب نمودارهای شرکت کنندگان به طور کلی منعکس کننده پاسخ های گذشته آنها بود. افرادی که رضایت بیشتری از زندگی فعلی را گزارش کردند، به احتمال زیاد نموداری را انتخاب کردند که نشان دهنده بهبود مستمر باشد. افرادی که رضایت متوسط داشتند، نموداری را انتخاب می‌کردند که بهبود جزئی را نشان می‌داد، و افرادی که رضایت کمتری از زندگی فعلی را گزارش می‌کردند، احتمالاً نموداری را انتخاب می‌کردند که نشان‌دهنده افت در رفاه آنها باشد.
پراتی و سنیک گفتند: مردم می توانند به یاد بیاورند که قبلاً چه احساسی در مورد زندگی خود داشتند، اما همچنین تمایل دارند این خاطره را با احساس فعلی خود مخلوط کنند.
محققان این روند را با استفاده از داده های 20269 شرکت کننده در نظرسنجی پانل خانوار بریتانیا در سال های 1997 تا 2009 بیشتر بررسی کردند. به عنوان بخشی از این نظرسنجی، پاسخ دهندگان رضایت فعلی خود را از زندگی در مقیاس 1 تا 7 و همچنین احساس رضایت بیشتر، کمتر یا به همان اندازه که سال قبل را به یاد می آورند، گزارش کرده بودند.
حدود نیمی از پاسخ دهندگان به طور دقیق به یاد می آورند که میزان رضایت از زندگی فعلی آنها در مقایسه با گزارش سال گذشته آنها چگونه است. اما، مانند داده های آلمانی، به نظر می رسد که خاطرات نادرست تحت تأثیر رضایت فعلی باشد.
این نتایج در سطح کل نیز حفظ شد. هنگامی که پراتی و سنیک 18589 پاسخ سه ماهه به یک نظرسنجی موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی را تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که شرکت‌کنندگان فرانسوی به طور متوسط به یاد می‌آورند که یک سال پیش کمتر از آنچه که در نظرسنجی گزارش کرده بودند، خوشحال بودند.
پاسخ‌دهندگان آمریکایی به مجموعه‌های اجتماعی نظرسنجی گالوپ در سال‌های 1971، 1976، 2001 و 2006، همین تمایل را برای گزارش کمتر از شادی گذشته خود نشان دادند، با میانگین پاسخ‌های 4000 شرکت‌کننده نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها 5 سال پیش کمتر از آنچه در آن زمان گزارش می‌کردند، به یاد داشتند که خوشحال بودند.
پراتی و سنیک نوشتند: بنابراین به نظر می رسد که احساس شادی امروز به معنای احساس بهتر از دیروز است. این ساختار یادآوری پیامدهایی برای حافظه و یادگیری با انگیزه دارد و می‌تواند توضیح دهد که چرا افراد شاد خوشبین‌تر هستند، خطرات را کمتر می‌دانند و برای تجربیات جدید مشتاق تر هستند.
پراتی و سنیک در کار آینده خود قصد دارند بررسی کنند که چگونه خاطرات مغرضانه بر رفتار تأثیر می گذارد، از جمله تمایل افراد به ریسک کردن، مشارکت در کارآفرینی و گرفتن تجربیات جدید.
این مطالعه در ژورنال Psychological Science منتشر شد.
منبع: medicalxpress
مترجم: سید سپهر ارومیهء

خروج از نسخه موبایل