نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

بلاهایی که قلیان بر سر بدن می آورد

به گزارش سیناپرس، مهدی خدابخشی با تأکید بر اینکه این زنگ خطری برای جوامع و از جمله استان همدان به شمار می رود، تصریح کرد: متأسفانه سن مصرف دخانیات از جمله قلیان و سیگار کاهش یافته است و کسی که از ۱۳ سالگی اقدام به مصرف سیگار و قلیان می کند در سنین بالاتر دیگر این مواد او را اقناع نمی کند و احتمال اینکه به سمت سایر مواد مخدر برود بالا است.
وی با ابراز تاسف از اینکه دختران و زنان نیز قلیان و سیگار مصرف می کنند، عنوان کرد: زمانی آمار مصرف دخانیات در زنان پنج دهم درصد بود در حالی که اکنون به ۵ درصد رسیده است که این برای دخترانی که قرار است در آینده بارور شوند بسیار مضر است.
این کارشناس مسؤول در ادامه اضافه کرد: مصرف دخانیات در بین دختران و زنان در خوابگاه ها و سایر افزایش یافته است و این برای خانمی که تربیت دهنده نسل آینده است مناسب نیست.
خدابخشی با بیان اینکه قلیان امروزه پای ثابت مهمانی ها و خانه دانشجویی شده است، گفت: مصرف آن به گونه افسار گسیخته درآمده است، البته در دوران شیوع کرونا بدلیل انتقال بیماری تا حدی مصرف قلیان کنترل شد.
وی با اشاره به اینکه برخی گمان می کنند قلیان کشیدن یک تفریح سالم است، عنوان کرد: آنها غافل از این هستند که دود قلیان به مراتب خطرناک تر و مضر تر از دود سیگار است و بیماری های را برای فرد ایجاد می کند.
این کارشناس مسؤول اظهار کرد: دهان به دهان کردن شلنگ قلیان خود منتقل کننده انواع بیماری ها و ویروس ها است.
خدابخشی تصریح کرد: تنباکوهایی که برای قلیان در بازار عرضه می شود و با طعم ها و اسانس های سمی خطرناک ساخته می شود و با عنوان تنباکو میو ه ای به مصرف کننده عرضه می شود بسیار خطرناک است.
وی گفت: با استناد مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری سی دی سی(CDC)، یک ساعت مصرف قلیان، ۲۰۰ پک دارد اما این مقدار در سیگار، ۳۰ پک است.
این کارشناس ادامه داد: به طور طبیعی، حجم دود استنشاقی در کشیدن قلیان خیلی بیشتر از حجم دود استنشاقی در کشیدن سیگار است. کشیدن قلیان با لوله آب، دودی برابر ۵۹ عدد سیگار را تولید می کند، بنابراین خطرات کشیدن سیگار برای سلامتی، مشخصا با کشیدن قلیان بیشتر می شود.
وی با بیان اینکه قلیان، جایگزین بهتری برای سیگار نیست، تاکید کرد: این امر خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد و بر اساس این فرض که آب، دود را تصفیه کرده و مواجهه با مواد سمی را کاهش می دهد، بسیاری افراد، قلیان را در مقایسه با سیگار که باعث سرطان می شود، کم خطرتر می دانند و این در حالیست که قلیان می تواند موجب سرطان شود.
خدابخشی  یادآور شد: در قلیان، برای گرم کردن تنباکو از زغال استفاده می شود و باعث ایجاد دود حاوی میزان بالای مونوکسید کربن، هیدروکربن های چندحلقه ای آروماتیک سرطان زا (PAH) و دیگر مواد سرطان زا می شود، بنابراین افرادی که قلیان می کشند سطح بالاتری از آنتی ژن کارسینوامبریونیک (CEA) در خون خود دارند که با ایجاد تومور در ارتباط است که به این ترتیب  کشیدن قلیان می تواند خطر سرطان دهان، ریه، معده و مری، و در درجه اول، کارسینوما در پانکراس و ریه را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه مصرف قلیان سطح اکسیژن خون را کاهش می دهد، خاطرنشان کرد: یکی از مواد سمی اصلی در دود قلیان، مونوکسید کربن (CO) است که توانایی خون در حمل اکسیژن در بدن را کاهش داده و طیفی از مشکلات سلامتی، از بی خوابی گرفته تا سکته را افزایش می دهد.
وی به افزایش خطر مشکلات  ریوی ناشی از مصرف قلیان اشاره و اضافه کرد:کسانی که به طوری سنگین، قلیان می کشند، به دلیل استنشاق سطح بالای مونوکسید کربن، در معرض خطر ابتلا به مشکلات تنفسی و ریوی قراردارند همچنین دود قلیان، حاوی سطح بالایی از ماده ریز نرمی است که در ریه مانده و خطر مشکلات قلبی-تنفسی را افزایش می دهد و بر اساس مطالعات انجام شده کشیدن قلیان خطرابتلا به بیماری هایی مانند سل و برونشیت مزمن افزایش می یابد.
خدابخشی خاطرنشان کرد: مواد سمی دود قلیان می تواند در عروق، مانده و باعث انسداد آنها و درنتیجه بیماری های قلبی شود.
وی گفت: کشیدن سنگین قلیان با سطح بالای تری گلیسیرید که یک عامل اصلی برای پیشرفت بیماری قلبی کرونری است، ارتباط دارد همچنین می تواند باعث تغییر در ضربان قلب و ایجاد آریتمی قلب شود.

گزارش: زهرا فرامرزدوست

خروج از نسخه موبایل