مهدی خدابخشی درگفتگو با خبرگزاری سیناپرس اظهار کرد: همچون گذشته و مانند واریانتهای قبلی، این نگرانی وجود دارد که این نوع کرونا میتواند به شیوع بیماری در بسیاری از کشورها دامن بزند و سیستمهای بهداشتی را تحت فشار قرار دهد و احتمالاً ایمنی واکسن را دور بزند.
وی ادامه داد: جهشهای ویروس میتواند باعث شود تا دستگاه ایمنی (یعنی آنتیبادیهای ساخته شده بعد از واکسیناسیون یا عفونت قبلی) ویروس را کمتر از قبل تشخیص دهد و خطر عفونت با اومیکرون افزایش یابد.
خدابخشی به منشاء ویروس اشاره کرد و افزود: تاکنون فقط حدس و گمانهایی درباره منشاء اومیکرون مطرح است و به باور یکی از دانشمندان مؤسسه ژنتیک UCL لندن، احتمالاً نوع اومیکرون در طول عفونت مزمن در فردی با نقص سیستم ایمنی احتمالا مبتلای به HIV/AIDS درمان نشده تکامل یافته است.
مسئول روابط عمومی معاونت بهداشتی علوم پزشکی تصریح کرد: موارد ابتلا به اومیکرون در کشورهای بسیاری از جمله آفریقای جنوبی، بوتسوانا، هلند، پرتغال، بریتانیا (انگلستان و اسکاتلند)، استرالیا، هنگ کنگ، کانادا، دانمارک، اتریش، ایتالیا، بلژیک، جمهوری چک، فرانسه، سوئد، اسپانیا، آمریکا و آلمان تایید شده است.
خدابخشی ادامه داد: شواهد فعلی در مورد میزان انتقال، شدت و توانایی فرار از ایمنی برای اومیکرون بسیار غیرقطعی است. با این حال، اطلاعات اولیه از آفریقای جنوبی نشان میدهد که ممکن است کرونای اومیکرون نسبت به نوع دلتا توانایی رشد قابلتوجهی داشته باشد. با توجه به مدلهای ریاضی، انتظار میرود اومیکرون در چند ماه آینده باعث بیش از نصف کل عفونتهای کرونا در اتحادیه اروپا شود.
وی با بیان اینکه تا کنون مشخص نیست ویروس اومیکرون تا چه اندازه نگران کننده باشد، تاکید کرد: ویروسها همیشه جهش مییابند همچنین با تغییراتی که گاهی ویروس را ضعیفتر میکند یا گاهی آن را در فرار از آنتیبادیها و بیماریزایی ماهرتر میکند و واکسنهای کرونا نشان دادهاند که در برابر انواع قبلی مؤثر هستند.
خدابخشی گفت: اولین گزارشها از کرونای اومیکرون از افراد جوان بوده که به دلیل سن پایینتر معمولاً علائم خفیف با کرونا نشان دادند. با این حال، امکان بیماری شدید با همه انواع قبلی ویروس مانند نوع دلتا وجود داشته است و موارد شدیدتر بیماری کرونا و میزان بستریها با تاخیر چند هفته ای مشخص خواهد شد.
وی با بیان اینکه بهترین راهکار مقابله با این ویروس تزریق واکسیناسیون است، گفت: به گفته کارشناسان، هنوز مهمترین و بهترین راهحل، رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی، واکسیناسیون و تزریق دوز تقویتی است چرا که تحقیقات نشان داده است، میزان بالای آنتی بادیهای خنثی کننده ویروس اصلی کرونا با محافظت در برابر کرونای ناشی از انواع (واریانتهای) جدیدتر ارتباط دارد و این احتمال وجود دارد که تزریق دوز تقویتی از واکسنهای موجود و افزایش سطح آنتیبادی بعد از آن، محافظت کافی و سد مناسبی در برابر اومیکرون ایجاد کند.
گزارش: زهرا فرامرزدوست