به گزارش خبرگزاری سیناپرس و به نقل از ساینس دیلی، افزایش سن بر جسم و روان تأثیر میگذارد. به عنوان مثال، بافت مغز انسان با افزایش سن دچار تودههای غیرطبیعی پروتئینهایی میشود که مشخصه بیماری آلزایمر است.
محققان دانشگاه راش شیکاگو دریافته اند که در صورت ایجاد این رسوبات پروتئینی، که به پلاکها و گرههای آمیلوئیدی معروف هستند، افراد مسن میتوانند از فواید رژیم غذایی MIND بهره ببرند. پلاکها و گرهها که در مغز یافت میشوند در بین سلولهای عصبی ایجاد شده و معمولاً با مهارتهای فکری و حل مسئله تداخل دارند.
رژیم غذایی MIND ترکیبی از رژیمهای غذایی مدیترانه ای و DASH (رژیم غذایی برای جلوگیری از فشار خون بالا) است. مطالعات قبلی نشان داده بود که رژیم غذایی MIND ممکن است خطر ابتلاء به آلزایمر را کاهش دهد.
اکنون نتایج مطالعه جدید نشان داده است که شرکت کنندگان در این مطالعه که رژیم غذایی MIND را در اواخر زندگی رعایت کردند، مشکلات شناختی نداشتند.
«کلودیان دانا» سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: برخی از افراد به قدری در مغزشان پلاک و پیچ خوردگی دارند که تشخیص بیماری آلزایمر پس از مرگ در آنها محرز است، اما در طول زندگی دچار زوال عقل بالینی نمیشوند.
وی در ادامه میافزاید: برخی از افراد با وجود تجمع این فاکتورهای پاتولوژی در مغز توانایی حفظ عملکرد شناختی را دارند و مطالعه ما نشان میدهد که رژیم غذایی MIND مستقل از آسیبهای مغزی مربوط به بیماری آلزایمر با عملکرد شناختی بهتر مرتبط است.
محققان ۵۶۹ شرکت کننده را از سال ۱۹۹۷ تحت نظر داشتند و از آنها خواسته شد ارزیابیهای سالانه و آزمایشهای شناختی را تکمیل کنند تا ببینند آیا دچار مشکلات حافظه و تفکر شده اند یا خیر. از سال ۲۰۰۴، پرسشنامه سالیانه فراوانی غذا در مورد میزان خوردن ۱۴۴ ماده غذایی به شرکت کنندگان داده شد.
با استفاده از پاسخ پرسشنامهها، محققان بر اساس تعداد دفعات مصرف غذاهای خاص به هر شرکت کننده نمره رژیم غذایی MIND دادند. رژیم غذایی MIND دارای ۱۵ جز ماده غذایی، از جمله ۱۰ گروه غذایی سالم برای مغز و پنج گروه ناسالم شامل گوشت قرمز، مارگارین و کره، پنیر، شیرینی جات و غذاهای سرخ شده یا فست فود بود.
فرد پیروی کننده از رژیم غذایی MIND، باید حداقل سه وعده غلات کامل، سبزیجات پهن برگ و یک سبزی دیگر در روز مصرف کند؛ اکثر روزها آجیل به عنوان میان وعده استفاده نماید؛ یک روز در میان حبوبات در رژیم غذایی اش داشته باشید؛ حداقل دو بار در هفته مرغ و انواع توتها را بخورد و حداقل هفتهای یک بار ماهی مصرف کند. فرد همچنین باید مصرف غذاهای ناسالم تعیین شده را محدود کند، مصرف کره را به کمتر از ۱.۵ قاشق چای خوری در روز محدود کرده و کمتر از یک وعده شیرینی جات، پنیر چرب و غذاهای سرخ کرده یا فست فود در هفته مصرف کند.
به گفته دانا، «ما دریافتیم که کسب نمره بالاتر رژیم غذایی MIND با حافظه و مهارتهای فکری بهتر مستقل از پاتولوژی بیماری آلزایمر و سایر آسیبهای مغزی مرتبط با سن همراه است.»
وی ادامه داد: تغییرات رژیم غذایی میتواند بر عملکرد شناختی و خطر زوال عقل تأثیر بگذارد. تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی نسبتاً ساده ای وجود دارد که فرد میتواند باعث کُند شدن اُفت شناختی با افزایش سن شود و به سلامت مغز کمک کند.
منبع:مهر