محمدرضا اعتصام در گفتگو با خبرگزاری سیناپرس اظهار کرد: در صورت مواجهه با فرد گرمازده باید از دادن آب یخ خودداری کرد همچنین آب هم دما با بدن به وی بنوشانیم.
وی بر اهمیت تامین آب از دست رفته از بدن مصدوم تاکید کرد و افزود: یکی از اشتباهات رایج نوشاندن آب یخ به فرد گرمازده است در حالیکه به هیچ عنوان نباید به فرد گرمازده آب خنک بنوشانیم چرا که باعث ایجاد شوک در بدن فرد گرما زده می شود.
اعتصام تصریح کرد: بهتر است هنگام مواجهه با فرد گرمازده با اورژانس 115تماس گرفته و منتظر حضور نیروهای امدادی باشم همچنین در مدت انتظار حضور آنها نباید مصدوم را سریع خنک کرد.
وی ادامه داد: باید به تدریج دمای بدن فرد مصدوم را کاهش داد و به طور مرتب علاۀم حیاتی بدن وی را چک کرده و مراقب هوشیاری فرد باشیم.
این کارشناس آموزش به امور تاثیر گذار در بهبود حال فرد گرمازده اشاره و اضافه کرد: باید پارچه یا ملحفه ای را به دور بدن فرد مصدوم پوشانده و پارچه را مرطوب کنیم همچنین به وسیله باد بزن از راه دور شرایط محیط را برای وی خنک کنیم.
وی در ادامه افزود: آفتاب زدگی، گرمازدگی و حمله گرمایی در فصول گرم سال اتفاق می افتد که هر یک با یکدیگر متفاوت است، به گونه ای که آفتاب زدگی هنگامی به وقوع می پیوندد که فرد به مدت طولانی در زیر نور آفتاب قرار گیرد و به دنبال آن درصد آب بدن به شدت کاهش می یابد و یا فرد دچار سوختگی پوست می شود که از جمله علاۀم ان می توان به سرخی پوست یا افزایش دمای بدن اشاره کرد.
اعتصام به تعریف گرمازدگی پرداخت و گفت: گرمازدگی زمانی رخ می دهد که فرد ب مدت طولانی در فضا ی گرم فعالیت می کند که بیشتر کارگران و افرادی که مجبور به فعالیت در فضای بیرون هستند با این موضوع درگیر می شوند.
وی به تعریف حمله گرمایی پرداخت و تصریح کرد: برخی محیط ها گرم و مرطوب بوده و از تهویه مناسبی برخودار نیستند، بنابراین قرار گیری در این محیط ها، گرما در داخل بدن ذخیره شده و به این ترتیب دمای بدن افزایش پیدا کرده و آسیب هایی را به بدن وارد می کند.
این کارشناس به علاۀم گرما زدگی اشاره کرد و گفت: تعریق بدن، افزایش دمای بدن، گرفتگی عضلات به دلیل از دست دادن مایعات بدن، سر درد، تهوع و سرگیجه از جمله علاۀم شایع در گرما زدگی است.
اعتصام به علامتهای حمله گرمایی اشاره و اضافه کرد: آسیب های عصبی مانند گیجی یا رفتارهای غیر عادی از جمله علائم حمله گرمایی هستند که به علت بالا رفتن حرارت بدن و عدم تهویه کافی به هسته عصبی آسیب وارد می شود.
وی ادامه داد: به علت مرطوب بودن محیط، تعریق انجام نمی شود و هنگامی که تعریق صورت نگیرد به دلیل حرارت بالا بدن دچار آسیب عصبی می شود که به دنبال آن فرد دچار گیجی، حالت تهوع؛ سردرد، استفراغ، رفتار غیر عادی و در برخی موارد از دست دادن هوشیاری می شود.
اعتصام تصریح کرد: در حمله گرمایی ممکن است فرد قدرت نوشیدن را از دست بدهند و یا این کار به سختی انجام شود.
وی برای پیشگیری از گرمازدگی به پوشیدن لباس های رنگ روشن و آزاد تاکید کرد و گفت: پوشیدن لباس های تیره و تنگ موجب جذب گرما شده ، بنابراین توصیه می شود برای پیشگیری از گرمازدگی لباس های آزاد و دارای رنگ روشن استفاده شود.
این کارشناس آموزش گفت: شهروندان باید از کلاه های لبه دار و چترهای روشن برای جلوگیری از جذب گرما استفاده کنند، همچنین از حضور در محیط های گرم و بدون تهویه دوری کنند.
وی در پایان استفاده ازمحلول ORS برای درمان گرفتگی عضلانی ناشی از گرمازدگی را مفید ارزیابی کرد و گفت: این امر الکترولیته بدن را تامین می کند، همچنین در صورت در دسترس نبودن ORS می توان از مخلوط آب، یک قاشق چایخوری نمک و دو قاشق شکر استفاده کرد.
گزارش: محمد جواد صفری