به گزارش خبرگزاری سیناپرس، آرزو کاوه ئی اظهار کرد: در بسیاری از نقاط جهان برنج غذای اصلی و تامین کننده بخش زیادی از انرژی بدن افراد است همچنین در ایران هم خیلی از افراد برنج را به عنوان غذای اصلی مصرف کرده و به گونه ای که سالانه هر نفر ۲۸ کیلوگرم برنج مصرف می کند.
وی اضافه کرد: یکی از مشکلات موجود در این زمینه آلودگی برنج به فلزات سنگین است که به عواملی نظیر آلودگی های محیطی تحت شرایط خاص نظیر آلودگی آب، خاک و نزدیکی مزارع برنج به واحدهای صنعتی و فاضلاب مربوط به آنها ایجاد شده و این آلودگی ها به برنج منتقل و در آنها تجمع پیدا کند.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه شایع ترین آلودگی این ماده غذایی به آرسنیک، جیوه یا سرب بوده، خاطرنشان کرد: یکی از دغدغه های اصلی خانواده ها کاهش آثار منفی فلزات موجود در برنج به سلامتی بدن است.
کاوه ئی گفت: مطالعات نشان داده این قبیل آلودگی ها ابتدا و بیشتر در پوسته برنج جمع می شود یعنی برنج دارای پوسته، بیشترین میزان آلودگی از نوع آرسنیک را در خود جای داده است.
وی ادامه داد: یکی از شیوه ها برای از بین بردن بخش زیادی از آلودگی و آرسنیک موجود در برنج، آسیاب کردن و سبوس گیری است اما این کار موجب از بین رفتن بسیاری از مواد مغذی موجود در این ماده غذایی می شود.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرذ: از دیگر شیوه های موثر در از بین بردن فلزات سنگین موجود در برنج، روش پخت غذا، نوع برنج، نوع فلز سنگین و ظروف مورد استفاده برای پخت و پز است.
کاوه ئی تاکید کرد: باید برنج را قبل از دم کردن دست کم به مدت سه ساعت خیس کرده سپس آب آن را دور ریخت هر چند این روش هم می تواند سبب از بین رفتن بخشی از مواد مغذی موجود در برنج شود.
وی درباره بهترین روش پیشنهادی برای کاهش میزان آرسنیک موجود در برنج توضیح داد: چهار پیمانه آب به ازای هر یک پیمانه برنج خام در یک قابلمه مجزا ریخته و بجوشانید سپس برنجی که از قبل خیسانده اید را داخل این آب جوش قرار داده و پس از پنج دقیقه آن را آبکش کنید.
وی ادامه داد: سپس به ازای هر یپمانه برنج ۲ پیمانه آب داخل قابلمه ریخته و حرارت زیر قابلمه را کم کرده تا دم بکشد؛ این شیوه سبب کاهش آرسنیک در برنج می شود.
گزارش: نفیسه پاکیزه