به گزارش سیناپرس،در یک جهش بزرگ علمی، محققان بین المللی با همکاری دانشگاه کوئینزلند استرالیا یک میکروسکوپ کوانتومی را طراحی و تولید کردهاند که میتواند مشاهده ساختارهای بیولوژیکی خاص را برای اولین بار قابل مشاهده نماید.
این ابداع فوق العاده میتواند به طور ویژه در مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی به کار گرفته شده و همچنین کاربردهای مفیدی را نیز در تصویربرداری پزشکی داشته باشد.
پدیده علمی پشت این ایده، موضوع «درهم تنیدگی کوانتومی» است که دانشمند بزرگ معاصر، آلبرت انیشتین به عنوان «فعل و انفعالات شبح وار در فاصله» توصیف کرده است.
به گفته محققان مجری این پژوهش، «این دستگاه، اولین حسگر یا سنسور مبتنی بر درهم تنیدگی کوانتومی است که توانسته عملکردی بسیار فراتر از بهترین فن آوری های موجود و فعلی ایجاد نماید».
به گزارش سیناپرس،آنها می گویند: «این پیشرفت فوق العاده، میتواند در همه فن آوری های جدید الهام بخش باشد، از سیستمهای ناوبری گرفته تا دستگاههای MRI. به عبارتی حسگرهای کوانتومی میتوانند موج جدیدی از نوآوریهای فناورانه را در مراقبتهای بهداشتی، مهندسی، حمل و نقل و مدیریت منابع ایجاد کنند».
بر اساس توضیح دانشمندان حاضر در این پروژه پژوهشی، «بهترین میکروسکوپهای نوری حال حاضر جهان از لیزرهای روشن استفاده میکنند که بسیار از خورشید درخشان ترند. اما سیستمهای بیولوژیکی شکننده مانند سلولهای انسانی فقط میتوانند مدت کوتاهی در برابر چنین نوری زنده بمانند و این موضوع، یک مانع اصلی در مطالعه آنها بوده است».
به گزارش سیناپرس،اما در ابداع جدید، آنها نشان دادهاند که استفاده از فناوری مبتنی بر درهم تنیدگی کوانتومی باعث بهبود 35 درصدی وضوح تصاویر، آن هم بدون تخریب سلولها شده است. این موضوع نه تنها به دانشمندان امکان مشاهده ساختارهای بیولوژیکی بسیار کوچک را در وضعیت زنده میدهد، بلکه بهبود فناوریهای تشخیصی را نیز به دنبال خواهد داشت.
نتایج این پژوهش شگفت انگیز در نشریه معتبر و پیشروی Nature منتشر شده است.
مترجم: محمدرضا دلفیه