به گزارش سینا پرس فارس، منصوره نوروزپور گفت: تغذیه به عنوان یک عامل مهم در تعیین سلامتی می تواند بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان موثر باشد؛ زیرا بررسی ها نشان می دهد مصرف یک صبحانه مغذی به همراه یک میان وعده سالم تأثیر مهمی بر توانایی یادگیری، تمرکز و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد؛ و نوجوانانی که صبحانه نمی خورند به میزان کافی عناصر ضروری مانند آهن، کلسیم، منیزیم و پروتئین را دریافت نمی کنند، بنابراین در طول روز احساس خستگی بیشتری کرده و نمی توانند به درستی تمرکز داشته باشند و بهره هوشی پایین تری دارند.
صبحانه، مهم ترین وعده غذایی
در ادامه نوروزپور افزود، به واقع می توان گفت: صبحانه مهم ترین وعده غذایی در روز است. یک صبحانه مغذی می تواند به نوجوان کمک کند تا تغذیه بهتر و حتی عملکرد بهتری در مدرسه داشته باشد، زیرا پس از وقفه ۸ تا ۱۰ ساعته در سوخت رسانی به بدن در طول خواب شبانه، صرف صبحانه ای که از غلات کامل با فیبر غذایی کافی تشکیل شده باشد، می تواند مانع از نوسانات شدید قند خون شده و به این ترتیب از آسیب های ناشی از این نوسانات مانند لرزش، ضعف، سرگیجه، سردرد، احساس سوزن سوزن شدن، سریع شدن ضربان قلب، کاهش یادگیری و اختلال حواس و گاه کج خُلقی که در اثر کاهش سطح گلوکز موردنیاز مغز به وجود می آید، جلوگیری کند.
تأمین نیازهای بدن با مصرف صبحانه سالم
این کارشناس تغذیه ادامه داد صبحانه سالم و مغذی به همراه یک میان وعده سالم می تواند انرژی و پروتئین موردنیاز دانش آموز را در زمان حضور در مدرسه فراهم کرده و مانع از بروز سوء تغذیه در نوجوان شود.
تعادل وزن، با مصرف صبحانه سالم
به اعتقاد نوروزپور نخوردن صبحانه می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را در نوجوان افزایش دهد؛ در واقع نخوردن صبحانه سبب اُفت طولانی مدت قند خون می شود که این امر باعث قرار گرفتن بدن در حالت گرسنگی شدید و قحطی شده و منجر به مصرف بیش از حد مواد غذایی در وعده ناهار می شود و زمینه را برای ابتلای نوجوان به اضافه وزن و چاقی فراهم می کند؛ همچنین مصرف صبحانه سبب کنترل اشتها شده و میل به خوردن قندهای ساده را برطرف می کند.
منصوره نوروزپور افزود، حذف وعده صبحانه در دختران دانش آموز، با بی نظمی های دوران قاعدگی همراه است؛ علاوه بر این قاعدگی دردناک و یبوست نیز از عوارض دیگر آن به شمار می رود.
یک صبحانه و میان وعده مغذی و سالم
این کارشناس واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان خاطر نشان کرد، یک صبحانه کامل شامل نان تهیه شده از غلات کامل، گروه گوشت ها(تخم مرغ، حبوبات، مغزدانه ها) و لبنیات و همچنین گروه سبزیجات(خیار، گوجه، کاهو) است.
منصوره نوروزپور در خصوص میان وعده سالم گفت، این میان عده نیز شامل انواع سبزی ها و میوه ها است؛ بهتر است در هر فصل از میوه های همان فصل به صورت متنوع استفاده شود، خشکبار و مغزدانه ها به صورت خام و بسیار کم نمک مانند بادام، پسته، گردو، همچنین نخودچی کشمش، مویز، برنجک، گندمک، برگه های میوه، شیر و آبمیوه های طبیعی از بهترین میان وعده ها محسوب می شود.
نوروزپور به این نکته نیز اشاره کرد که، دانش آموزانی که صبحانه می خورند، تمایل دارند غذای سالم تری را در طول روز انتخاب کنند که می تواند بر سلامت طولانی مدت آنها تأثیر مثبت بگذارد وبنابراین دانش آموزان باید عادت های صحیح تغذیه ای که مهم ترین آن خوردن صبحانه سالم است را یاد بگیرند و تیم سلامت در حوزه بهداشت، والدین و مسوولان مدرسه نیز باید دانش آموزان را در یادگیری این اصل مهم یاری کنند.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده