به گزارش سینا پرس فارس، گروهی از متخصصان اروپایی به رهبری فرانسوا دیست، باستانشناس فرانسوی، موفق شدند یکی از اسرار بزرگ تاریخی را رمزگشایی کنند و راز و رمز خط ایلامی، شیوه نوشتاری کمتر شناختهشدهای که در ایران باستان استفاده میشد، را دریابند.
این ادعا از سوی برخی متخصصان مورد مناقشه قرار گرفته است، اما اگر درست باشد، میتواند حقایق بسیاری را در مورد جامعهای کمتر شناخته شده که در فاصله بینالنهرین باستان و تمدن دره سند شکوفا شده بود، روشن کند.
تحلیلی که به تازگی منتشر شده است، مدعی است که شناسایی رموز خط ایلامی، میتواند در مجموع به بازنگری روند تکامل شیوههای نوشتاری بینجامد. به گفته محققان این بررسی، کشف جدید در مورد این خط باستانی یکی از اکتشافهای بزرگ باستانشناسی طی دهههای اخیر است.
کارشناسان برای رمزگشایی از عناصر تشکیلدهنده خط ایلامی، بررسی نوشتههای روی مجموعهای از گلدانهای نقرهای باستانی را بهکار گرفتهاند. ماسیمو ویداله، باستانشناس دانشگاه پادوا، در این زمینه گفت: «تحقیقی که انجام گرفته، بر اساس شناسایی و خواندن آوایی نام پادشاهان است.»
فرانسوا دیست در سال ۲۰۱۵ به مجموعهای خصوصی در لندن دسترسی پیدا کرد و توانست گلدانهای نقرهای را بررسی کند که حکاکیهای فراوانی به خط میخی و ایلامی داشتند. این مجموعه ارزشمند که طی حفاری در دهه ۱۹۲۰کشف شد، بلافاصله به تاجران غربی فروخته شده بود و بر آن مبنا، منشا و اصالت آنها مورد تردید بود. با این حال، تجزیه و تحلیل ظروف نشان داد که آنها واقعا قدیمیاند.
دیست در مورد منشا این گلدانها، معتقد است که آنها در یک گورستان سلطنتی در صدها کیلومتری جنوب شرقی شوش دفن شده بودند که مربوط به حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است؛ یعنی درست زمانی که خط ایلامی در آن جوامع رواج داشت.
بر اساس این بررسی، گلدانهای نقره که به حاکمان دو سلسله مختلف تعلق دارند، از قدیمیترین و کاملترین نمونههای کتیبههای سلطنتی ایلامیاند.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده