به گزارش سینا پرس فارس، در آستانه چهل و دومین سالگرد تأسیس جهاد دانشگاهی صدیقه البرزی طی گفتگویی با خبرنگار سینا گفت: سلامتی، یکی از مهمترین عوامل توسعه، بالندگی و شکوفایی جوامع تلقی میشود. به همین دلیل تدوین و اجرای طرحهای توسعهای در حوزه سلامت، یک پیش نیاز زیربنایی بوده و در این راستا ضروری است تا تمامی اقشار و گروه های جامعه، مورد توجه سیاستگذاران و مسئولین امر واقع شوند.
البرزی در ادامه افزود: این در حالی است که در واقعیت، به برخی از گروهها توجه کمتری شده و این میتواند به پیامدهای خسارت باری در جامعه منتهی گردد؛ یکی از این گروههای در حاشیه، نوجوانان هستند که با توجه به شرایط خاصی که در آن به سر میبرند در معرض مخاطرات متعددی قرار گرفته و در عین حال، یک نگاه آیندهنگرانه به خوبی میتواند نقش مؤثر و اهمیت برجسته آنها را به عنوان نیروی مولد در سرنوشت یک جامعه نشان دهد.نوجوانان بخش بزرگی ازجمعیت پویا و آینده ساز جوامع هستند که جهان آینده، متکی بر وجود شایسته و باکفایت آنها بنا خواهد شد.
او خاطر نشان کرد: چنانچه سلامت نوجوانان آنگونه که باید محقق نشود هرگز آن جامعه در مسیر توفیق و پیشرفت واقعی قرار نخواهد گرفت و چشم اندازهای توسعه تحقق نخواهد یافت. لذا سرمایه گذاری در حوزه سلامت نوجوانان یکی از مهمترین گام های زیربنایی و محوری محسوب میشود که آینده جوامع بدان استوار خواهد بود.
این دکتر جامعه شناس ادامه داد: در باب اهمیت نوجوانی ذکر این نکته بس است که دیری نخواهد پایید و نوجوانانی که در حال حاضر در دنیای خود سیر میکنند در زمره بزرگسالان جوان قرار گرفته و تمامی ابعاد جامعه را عمیقاٌ تحت تأثیر خود قرار خواهند داد. این در حالی است که متاسفانه در جامعه ما این قشر، بیش از سایرین از نگاه برنامه ریزان و سیاستگذاران امر، دور مانده و به حاشیه رانده شده اند. مطالعات متعدد نشان میدهد که نوجوانان به میزان بالایی خشونت، اختلالات خلقی، تمایل به خودکشی، تعارض با والدین، فرار از خانه، مصرف دخانیات و مواد مخدر، نوشیدن مشروبات الکلی و رفتارهای پرخطر جنسی را تجربه میکنند که با توجه به ضعف مهارت های کافی در کنار هیجانات مختص این مقطع سنی، میتواند خسارات جبران ناپذیری به فرد نوجوان، خانواده و جامعه وارد سازد.
این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی فارس افزود: دوران بلوغ و به ویژه بهداشت مربوط به آن به عنوان یکی از کلیدی ترین موضوعات خاص این دوران، بسیار نادیده انگاشته شده تا جایی که میتواند به بارداری های ناخواسته، سقط جنین، زایمان زودرس، بیماری های مقاربتی، ایدز و … منتهی گردد.
صدیقه البرزی گفت: پژوهشها نشان میدهد که اغلب بارداری های نوجوانان، در کشورهای در حال توسعه رخ داده و خطر مرگ و میر در این گونه بارداری ها نیز بسیار قابل توجه است. این در حالی است که مطالعات متعدد بیانگر آگاهی پایین و نگرش نادرست نسبت به دوران بلوغ و بهداشت مربوط به آن بوده و ضمن توجه به این نکته که نوجوانان امروز، والدین آینده هستند توجه به سلامت جنسی آنها بسیار مهم و غیر قابل انکار است.
البرزی در ادامه افزود: یکی دیگر از مؤلفه های مربوط به سلامتی، انجام غربالگری و معاینات دورهای است که نگرش رایج، آن را مختص رده های سنی بالاتر می داند، غافل از اینکه انجام غربالگریها و معاینات مورد نیاز در هر سنی اهمیت فراوان داشته، در نوجوانان نیز توجه به این امر ضروری است و میتواند از بیماری ها و اختلالاتی که ممکن است در مقاطع بعدی زندگی رخ دهد پیشگیری کند.
او خاطر نشان کرد: در کنار چالش های مربوط به نوجوانی میتوان به مزیت هایی از این دوران اشاره کرد که ضرورت سرمایه گذاری در حوزه بهداشت و نگاه ویژه به سلامت نوجوانان را آشکارتر میسازد. از جمله مزایای نوجوانی این است که اصلاح سبک زندگی و ارتقای رفتارهای مبتنی بر سلامت در جهت بهبود کیفیت زندگی در مقایسه با مقاطع بالاتر سنی، آسانتر بوده چرا که همین رفتارها چنانچه تدوام یابد به سبک زندگی محکم و استواری در جوانی، بزرگسالی و حتی سالمندی منجر خواهد شد؛ زیرا به طور قطع در دوران سالمندی تغییر و ارتقای سبک زندگی بسیار دشوارتر خواهد بود. در نتیجه مداخلات مورد نیاز در این دوران میتواند اثربخشی بالاتری داشته باشد. به تعبیری میتوان گفت که دوران نوجوانی یک فرصت طلایی جهت حفظ و نگهداشت سلامتی، پیشگیری از بیماری ها و در نهایت ارتقای کیفیت زندگی است.
البرزی در پایان گفت: برخورداری از سلامت همه جانبه حق طبیعی نوجوانان است و با توجه به شکل گیری بسیاری از عادات و رفتارهای اجتماعی در سنین نوجوانی، مدیریت سلامت نوجوانان و پاسخگویی مطلوب به نیازهای خاص این دوران، میتواند درآینده بیشترین ارزش اقتصادی و اجتماعی را برای جامعه به دنبال داشته باشد. همچنین با سرمایه گذاری در این حیطه میتوان هزینه های مستقیم و غیرمستقیم برآمده از بیماری، ناتوانی و مرگ را کاهش داد. از همین رو اهتمام بیش از پیش به سلامت نوجوانان در نظام سلامت و از سوی مسئولین، برنامه ریزان و سیاستگذاران این حوزه بسیار برجسته و لازم است.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده