به گزارش سینا پرس فارس، آلزایمر شایع ترین شکل زوال عقلی است. این بیماری مدت ۱۵ تا ۲۰ سال بدون اینکه علائم بالینی خاصی از خود نشان دهد در بدن بیمار رشد مییابد. تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر و اقدام به موقع برای درمان آن موضوعی کلیدی و حیاتی است. اما تحقق این موضوع همیشه ممکن نیست.
یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه رور بوخوم آلمان حسگر جدیدی را طراحی کردهاند که قادر است علائم بیماری آلزایمر را ۱۷ سال قبل از ظهور اولین علائم بالینی در خون تشخیص دهد. این سنسور میتواند تاخوردگی اشتباه پروتئین آمیلوئید بتا را شناسایی کند. با پیشرفت بیماری، این تا شدن نادرست باعث ایجاد رسوباتی در مغز به نام پلاک می شود.
پروفسور کلاوس گرورت، میگوید: هدف ما این است که حتی قبل از تشکیل پلاکهای سمی در مغز، خطر ابتلا به آلزایمر را با کمک یک آزمایش خون ساده تشخیص دهیم تا بتوانیم درمان را به موقع شروع کنیم.
محققان پلاسمای خونی که از داوطلبان شرکتکننده در این پژوهش بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ گرفته و سپس منجمد شده بود را تجزیه و تحلیل کردند. در آن زمان، بیماری آلزایمر در شرکتکنندگان هنوز تشخیص داده نشده بود.
سپس آنها ۶۸ فرد مبتلا به بیماری آلزایمر را در طول ۱۷ سال بررسی خود انتخاب کردند و نمونه آنها را با ۲۴۰ فرد بدون آلزایمر مقایسه کردند. هدف تیم متشکل از کلائوس گرورت و هرمان برنر این بود که متوجه شوند آیا علائم بیماری آلزایمر را میتوان در نمونههای خون اولیه مشاهده کرد یا خیر.
این حسگر ایمنی -مادون قرمز امکان شناسایی ۶۸ نفر که بعدها دچار بیماری آلزایمر شدند را به لطف دقت بالای تست، فراهم کرد.
پروفسور کلائوس گرورت در ادامه میگوید: با کمال تعجب متوجه شدیم که غلظت پروتئین اسیدی فیبریلا گلیال میتواند بیماری را تا ۱۷ سال قبل از مرحله بالینی نشان دهد، اما دقت آن بسیار کمتر از سنسور ایمنی مادون قرمز باشد.
محققان دانشگاه رور بوخوم امیدوارندد که تشخیص زودهنگام بر اساس نقص در تاخوردگی آمیلوئید بتا بتواند به استفاده به موقع از داروهای آلزایمر کمک کند تا به طور قابل توجهی مؤثرتر واقع شوند. مانند داروی Aduhelm که اخیرا در ایالات متحده برای درمان آلزایمر مورد استفاده قرار میگیرد. آقای گرورت توضیح میدهد: «با آزمایش نقص در تاخوردگی، میخواهیم از خطر ابتلا به زوال عقل آلزایمر در سالمندان پیشگیری کنیم».
چشمانداز راهاندازی این سنسور جدید بهنام betaSENSE است که میتوان با آن بیماری را در غیاب علائم و قبل از اینکه آسیبهای جبرانناپذیر رخ دهد، متوقف کرد.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده