به گزارش سینا پرس فارس، پژوهش جدیدی که در دویستوچهلمین نشست انجمن نجوم آمریکا ارائه شد، توضیح میدهد که پژوهشگران چگونه تلسکوپ جمینای در شیلی را روی بیش از ۴۰ ستاره جوان و پرجرم متمرکز کردند. این پژوهش از اطلاعات جدیدی در مورد اینکه اندازه ستارهها چگونه میتواند بر شکلگیری سیاره اثر بگذارد پرده برمیدارد. بیشتر ستارگان در مرکز صفحههای چرخان غبار و گاز، موسوم به قرصهای پیشسیارهای، قرار گرفتهاند، یعنی جایی که سیارات تشکیل میشوند.
یافتههای جدید نشان میدهد که شکل و رفتار قرصهای پیشسیارهای بهشدت به اندازه ستاره واقع در مرکز آنها بستگی دارد. برای ستارگانی که جرمشان کمی بیشتر از خورشید ما است، این قرصها به حلقههای گردوغبار تبدیل شدهاند. در مقابل، قرصهای ستارگان پرجرمتر به شکل حلقه درنیامدهاند.
ایوان ریچ، محقق دوره پسادکتری نجوم در دانشگاه میشیگان و نویسنده اصلی این مقاله جدید، در اینباره میگوید: «منظومههایی با حلقههای کوچک غبار فقط پیرامون ستارههایی با جرم کمتر از سه برابر خورشید پیدا میشوند. این مسئله مهم است، چرا که تصور میشود سیارات در حال شکلگیری ساختاری حلقهای ایجاد میکنند، و یافتههای ما نشان میدهد که فرایند تشکیل سیاره ممکن است برای ستارگان سنگینتر از سه برابر جرم خورشید متفاوت باشد.»
این مطالعه که «نقشهبرداری تصویربردار بزرگ جمینای با تصویربردار سیارهای جمینای (GPI) هربیگ/تی-تی ثوری» یا «جمینای لایتس» (Gemini Lights) نام دارد، ۴۴ ستاره هدف از دو نوع مختلف، ستارگان تی ثوری (T-Tauri) و ستارگان هربیگ ای/بی (Herbig Ae/Be) را رصد کرده است.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده