به گزارش سینا پرس فارس، یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی دورا گلداسمیت از دانشگاه فرای برلین (Freie Universitat Berlin)، میکوشند تا با تجزیه و تحلیل آثار باستانی مصر مانند اقلام تزئینی، ابزارها و لوازم آشپزی، دریابند که مردم این تمدن قدیمی چگونه از طریق بوییدن، جهان را درک میکردند.
محققان این پروژه معتقدند که بو یک محرک قوی است و تا حد زیادی به فعالیت بینایی و نیز ذهنی انسان کمک میکند، به گفته آنان، به احتمال زیاد گیرندههای بویایی در زمانهای قدیم در قیاس با امروز، واکنش متفاوتی داشتهاند.
گلداسمیت، باستانشناس ۳۴ ساله، در این زمینه معتقد است که ایده درک تمدن باستانی مصر از طریق به کار گرفتن حسهایی مانند بویایی، تا مدتها غیرحرفهای تلقی میشد، با این حال، منابع مکتوب نشان میدهند که دنیای مصریان باستان از نظر بویایی غنی بوده است. به گفته او، توجه به چیزهایی مانند عطرهای بدن، عودها، روغنها، و بسیاری از موارد دیگر، میتوانند جامعه مصر باستان را از منظری بسیار تازه به تصویر بکشند.
گلداسمیت با اشاره به این نکته که در اسناد هیروگلیف مصری دستورالعملهایی برای استفاده از چندین عطر ذکر شده است که برای برخی از آنها حتی ویژگیهای درمانی در نظر گرفته میشده است، اشاره کرد که پژوهش جداگانهای میکوشد تا بوی عطری را که کلئوپاترای هفتم، آخرین فرمانروای پادشاهی مصر، از آن استفاده میکرد، بازسازی کند.
پژوهشهای این باستانشناس نشان میدهد که سنت درمانها و عطرهای خوشبو در مصر باستان زمانی آغاز شد که اولین سلسلههای سلطنتی مصر، حدود ۵۱۰۰ سال پیش، قدرت را به دست گرفتند. او توضیح میدهد که اسناد هیروگلیف و سنگنبشتههای مصر باستان دستورالعملهای استفاده از چند عطر را شرح میدهند، اما مواد تشکیلدهنده و روش آمادهسازی دقیق آنها ناشناخته مانده است.
آیا دستیابی به بوهای گذشته ممکن است؟
به گفته باستانشناسان و مورخان، هنگامی که رامسس ششم در سال ۱۱۴۵ قبل از میلاد به پادشاهی مصر رسید، با چالش بوی بد در سرزمینش مواجه شد. اولین کار فرعون جدید این بود که بوی تعفن ماهیها و پرندگان را در باتلاقهای کثیف دلتای نیل، از بین ببرد.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده