نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

شهاب سنگ به کدام مناطق زمین برخورد میکنند

به گزارش سینا پرس فارس، پژوهشگران دریافته‌اند که عمده شهاب‌سنگ‌هایی که تاکنون به زمین سقوط کرده‌اند در مکان‌هایی در قاره قطب جنوب افتاده‌اند.
به نوشته روزنامه آمریکایی ساینس‌نیوز، گروهی از دانشمندان در روز ۲۶ ژانویه 6 بهمن ماه گزارش دادند که به کمک الگوهای استنباطی رایانه‌ای یا الگوریتم «یادگیری ماشینی» و با مکان‌یابی این قطعات فضایی توانسته‌اند نقطه برخورد اجرام فضایی را در جنوبگان شناسایی کنند.
تا به امروز حدود چهل و پنج هزار هزار قطعه شهاب‌سنگ که از درون یخ‌های قطب جنوب بیرون آمده شناسایی شده است. اما تنها این بخشی از کل سیصد هزار قطعه سنگ فضایی است که تخمین زده می‌شود در جاهای دیگری در سطح این قاره وجود داشته باشد.

این احتمال وجود دارد که قطب جنوب لزوماً نقطه اصلی فرود شهاب‌سنگ‌ها نباشد، چون برآوردهای قبلی نشان می‌دهد که احتمالاً شهاب‌سنگ‌های بیشتری نزدیک‌تر به خط استوا فرود آمده‌اند. اما چنان که استاد یخ‌شناسی دانشگاه آزاد بروکسل ورونیکا تولنار، در بلژیک می‌گوید، این قاره یخی قطعا بهترین مکان برای یافتن شهاب‌سنگ‌ها به دست دانشمندان است.

چون از سویی لکه‌های تیره بر سطح برف‌پوش و پس‌زمینه‌ای کاملا سفید به راحتی قابل مشاهده‌اند، و از سوی دیگر ویژگی‌های عجیب و غریب جریان لایه‌های یخی نیز می‌تواند شهاب‌سنگ‌ها را در مناطق انباشتگی دسترس‌پذیرتر سازد.

تاکنون مناطقی در قطب که شهاب‌سنگ‌ها در آن سقوط کرده بودند به طور اتفاقی پیدا می‌شدند. اکنون این کار به کمک ماهواره انجام می‌گیرد، اما بررسی تصاویر به دست آمده همچنان زمان‌بر است و کار شناسایی میدانی نیز پرهزینه است. بنابراین تولنار و همکارانش رایانه‌هایی را برای یافتن سریع‌تر این مکان‌ها آماده کرده‌اند.

چنین فرورفتگی‌هایی زمانی تشکیل می‌شوند که ورقه یخ که آهسته بر سطح زمین لغزش دارد، با کوه یا برجستگی پنهان در زمین برخورد می‌کند. این مانع جریان را به سمت بالا منتقل می کند و سنگ‌های فضایی پنهان در زیر را به روی سطح می‌آورد.

تولنار و همکارانش با ترکیب یک الگوریتم یادگیری ماشینی با داده‌های مربوط به سرعت و ضخامت یخ، دمای سطح، شکل سنگ بستر و مناطق پراکنده شناخته شده، نقشه‌ای از ۶۱۳ نقطه اصلی فرود احتمالی شهاب‌سنگ که برخی از آنها نزدیک به ایستگاه‌های تحقیقاتی موجود در قطب جنوب هستند، تهیه کردند.

این تیم تحقیقاتی سال آینده قرار است تلاش و فعالیت خود را از سر بگیرند. در همین حال، تیم این داده‌ها را به‌طور رایگان در اختیار سایر محققان قرار داده و امیدوار است که آنان نیز به این جستجو بپیوندند.

گزارش: محمد رضا قشقایی زاده

خروج از نسخه موبایل